Ka vesipiibu suitsetaja hingab sisse vähki tekitavaid aineid

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Ehkki paljud inimesed võivad arvata, et vesipiip on võrreldes sigarettide suitsetamisega ohutum variant, näitab värske uuring, et selle kasutajad hingavad siiski sisse vähki tekitavaid aineid.

Varasemad laboritestid on viidanud vesipiibuga kaasnevatele riskidele, kuid ajakirjas Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention avaldatud uuring on esimene, mis tõestab reaalses elus vesipiibu kasutamisel tekkivat kokkupuudet kahjulike ainetega, kirjutab Reuters.

«Üks peamisi põhjuseid selle uuringu läbiviimiseks on see, et vesipiibu suitsetamine on saamas üha populaarsemaks – eriti noorte inimeste ja üliõpilaste hulgas,» ütles uuringu juhtivautor Gideon St. Helen California ülikoolist.

Paljud vesipiibu kasutajad arvavad, et vesi filtreerib suitsus sisalduvad toksiinid, kuid Thomas Eissenberg Virginia Commonwealth ülikoolist, kes on samuti uurinud vesipiibuga suitsetamise mõju, ütles, et see pole nii. Vesi ei filtreeri tema sõnul suitsu, vaid jahutab selle maha, et seda oleks kergem sisse hingata.

Vesipiipu suitsetatakse tavaliselt terve grupi inimestega ning varasemate uuringute põhjal võidakse korraga suitsetada keskmiselt umbes tund aega.

Uue uuringu tarbeks värbasid teadlased 55 vesipiibusuitsetajat San Francisco piirkonnast. Neil paluti mitte tarvitada mingisuguseid nikotiini sisaldavaid tooteid nädal aega enne uuringu läbiviimist.

Osalejatelt võeti kolm uriiniproovi: üks enne vesipiibu suitsetamist, üks kohe pärast seda ja üks järgmisel hommikul.

Pärast uriiniproovide analüüsimist leidsid teadlased, et nikotiinitase suurenes vesipiibu suitsetamise järel 73 korda.

Samuti oli tõusnud paljude teiste, südamehaiguste ja hingamisteede haiguste, samuti kopsu- ja kõhunäärmevähi riskiga seostatud ainete sisaldus.

***

Eksiarvamused seoses vesipiibu suitsetamisega:

Müüt: Vesi filtreerib välja tõrva ja muud kahjulikud ained
Tegelikkus: Vesi ei filtreeri kõiki kahjulikke ained. Vesipiibu suits sisaldab suurtes kogustes süsinikoksiidi, tõrva, nikotiini, raskemetalle – seda võib olla isegi rohkem kui sigarettides.

Müüt: vesipiibu suits ei kahjusta kopse ega tervist.
Tegelikkus: Vesipiibu suits tundub küll mahe, kuid siiski on vesipiibu suits kahjulik kopsudele ja kogu organismile, nagu sigaretisuits.

Müüt: Vesipiibu suitsetajatel ei ole samu terviseriske, mis teiste tubakatoodete kasutajatel.
Tegelikkus: Vesipiibu suitsetajatel arenevad välja paljud terviseprobleemid, nagu sigarettide suitsetajatelgi. Lisanduvad veel teised riskid, mis on tingitud vesipiibu jagamisest teiste inimestega, nagu näiteks erinevate nakkushaiguste levik. Vesipiibu suitsetamine pole ohutu alternatiiv!

Müüt: Vesipiibu suitsetajatel ei teki sõltuvust.
Tegelikkus: Ka vesipiibu suitsetamine põhjustab sõltuvust, sest see sisaldab nikotiini, mis on tugev närvimürk ja tekitab kergesti sõltuvust.

Allikas: terviseinfo.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles