Briti teadlased hakkavad uurima mobiilide mõju teismeliste ajule

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Nõukogu komisjoni hinnangul ohustavad mobiiltelefonid ja traadita internetiühendus inimeste ja eelkõige laste tervist.
Euroopa Nõukogu komisjoni hinnangul ohustavad mobiiltelefonid ja traadita internetiühendus inimeste ja eelkõige laste tervist. Foto: SCANPIX

Briti teadlased alustavad maailma suurima uuringuga, et teada saada, kas mobiiltelefonide ja teiste juhtmeta seadmete kasutamine võib mõjutada laste aju arengut.

Projekt SCAMP (The Study of Cognition, Adolescents and Mobile Phones) keskendub kognitiivsetele funktsioonidele, nagu mälu ja tähelepanu, mis arenevad edasi veel ka teismeeas, mil sageli hakataksegi kasutama mobiiltelefone, kirjutab Reuters.

Kuigi selle kohta, et mobiiltelefonide raadiolained mõjutavad tervist, ei ole siiani veenvaid tõendeid, on enamik varasemaid teadusuuringuid keskendunud täiskasvanutele ja potentsiaalsele ajuvähi riskile.

Seetõttu pole teadlased kindlad, kas lapse arenev aju võib olla täiskasvanu omast nende võimalike mõjude suhtes vastuvõtlikum või mitte. Kuid kuna lapse närvisüsteem on alles arenemas ning samuti jõuab nooremas eas mobiiltelefoni kasutama hakates selle võimalik negatiivne mõju elu jooksul rohkem kuhjuda, võib oht olla siiski suurem.

Just viimastel põhjustel ongi teadlased otsustanud asja uurida. Paul Elliott Londoni kuninglikust kolledžist ja uuringu juhtivautor Mireille Toledano plaanivad värvata umbes 2500 11-12-aastast koolilast ning jälgida nende kognitiivset arengut kahe aasta jooksul, kogudes samal ajal andmeid selle kohta, kui tihti, millisel eesmärgil ning kui pikalt nad kasutavad mobiil- või nutitelefone ja teisi juhtmeta seadmeid.

Lapsevanemad ja õpilased, kes annavad nõusoleku uuringus osalemiseks, peavad vastama küsimustele mobiiltelefoni ja teiste seadmete kasutamise, samuti üldise heaolu ja elustiili kohta. Õpilased peavad tegema kognitiivsete võimete teste, mis mõõdavad mälu ja tähelepanu.

Kuigi Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) andmetel pole uuringud siiani mobiiltelefonide terviseriske kinnitanud, on nende tekitatavad elektromagnetlained klassifitseeritud potentsiaalselt kartsinogeensetena ehk vähkitekitavana.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles