Uuring: Botox vähendab õnnetunnet

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Botoxi-süstid takistavad naeratamist ja vähendavad seeläbi õnnetunnet.
Botoxi-süstid takistavad naeratamist ja vähendavad seeläbi õnnetunnet. Foto: SCANPIX

Kortsuvastaste Botoxi-süstide uurimine näitas, et naeratamine muudab inimesi õnnelikumaks.

Kui oma rõõmu aga naeratusega väljendada ei saa, tajutakse õnnetunnet vähem intensiivsena, kirjutab Telegraph.

Näokortsude vastu võitlemiseks kasutatavat Botoxit tehakse äärmiselt mürgisest ainest botuliinist, mis kortse põhjustavad näolihased ajutiselt halvab. See kaotab küll kortsud, kuid muudab sageli ka näo liikumatuks, kuna lihased on halvatud ja miimika seetõttu piiratud.

Nüüd leiti, et inimestel, kelle näo väljendusrikkus on piiratud, väheneb ka emotsioonide intensiivsus.

New Yorgis asuva Barnardi kolledži uurija Joshua Davis selgitas, et Botoxi-süste saanud inimene reageerib emotsionaalsele sündmusele (näiteks kurvale filmistseenile) nagu kõik teisedki, kuid ei saa halvatud näolihaste tõttu oma tundeid täpselt väljendada.

«Seega saab ka aju näoilmete kohta vähem infot,» ütles Davis, viidates juba sajandi eest loodud teooriale, et näoilmed mõjutavad inimeste tuju.

Davise katsest, kus osalejatele näidati enne ja pärast Botoxi süstimist emotsionaalse sisuga videoid, selgus, et inimeste emotsionaalsed kogemused muutusid pärast Botoxi kasutamist oluliselt nõrgemateks, kuna nad ei saanud oma tundeid miimika kaudu väljendada.

Tulemustest võib järeldada ka seda, et naeratamine tõstab tuju, samas kui mossitamine mõjub vastupidiselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles