Mis vanuses saavutab maratonijooksja parima tulemuse?

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske Hispaania uuringu järgi saavutavad meessoost maratonijooksjad parima tulemuse 27-, naised aga 29-aastaselt.

Madridis asuva Camilo Jose Cela ülikooli teadlased analüüsisid enam kui 45 000 aastatel 2010 ja 2011 New Yorgi linnamaratonist osa võtnud jooksja tulemusi, kaasa arvatud top 10 nii meeste kui naiste seas eraldi. Ajakirjas Age avaldatud tulemused näitavad, et osalejate ajad moodustasid vanuse suhtes U-kujulise kõverjoone.

Meeste puhul kippus parim aeg olema 27-aastastel, samas kui naiste puhul 29-aastastel. Nooremad jooksjad parandasid oma aega enne tippvanuse saabumist iga-aastaselt umbes 4 protsendi võrra, pärast tippaega hakkasid aga tulemused umbes 2 protsendi kaupa aastas langema.

Samuti näitas analüüs, et 18-aastased jooksjad lõpetasid maratoni enam-vähem sama ajaga, nagu 55-kuni 60-aastased jooksjad.  

Uuringu autorite sõnul olid need tulemused mõnevõrra üllatavad: varem arvati, et kestvussportlaste potentsiaal hakkab langema pärast 25. eluaastat. Nüüd on aega teada, et see murdepunkt saabub hoopis hiljem. Samuti leiti, et eriti tugev langus tulemustes leiab aset pärast 55. eluaastat, eriti naiste seas.

Chicago jooksutreener ja raamatu Marathoning for Mortals kaasautor Jenny Hadfield ütleb, et uuringu tulemusi ei tasuks liiga isiklikult võtta. Ta tõdes, et maratoni jooksmine nõuab nii füüsilist kui ka vaimset tugevust, mis 20ndate eluaastate lõpupoole on paremini välja arenenud kui nooremas eas, ning et hiljem võivad tulemused muutuda kehvemaks loomuliku vananemise, vastutuse kasvu ja lastega seoses. Kuid samas on tal enda sõnul 60ndates eluaastates treenitavaid, kes saavutavad veel selles vanuses oma isiklikke rekordeid. Nii et kõik on võimalik ja individuaalne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles