Sõrmeotsad ja laup tajuvad valu kõige täpsemalt

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inglismaa Londoni ülikooli kolledži neuroteadlaste uurimus näitas, et kõige täpsemalt tajuvad valu sõrmeotsad ja laup, viimane seejuures kolm korda paremini kui sääremarjad.

Kui puutetundlikkuse puhul on teada, et see suureneb kehatüve poolt jäsemete suunas, siis valuga on lood vastupidi. Õla valutundlikkus on suurem kui käerandmel. Erandiks on sõrmed, mis tunnevad ülihästi nii puudutusi kui ka valu, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Flavia Mancini värbas oma uuringu jaoks 26 tervet inimest. Vabatahtlike silmad seoti kinni ja nende eri kehaosadele suunati laserikiir või kiirepaar, mis tekitas lühikese kõrvetava valuaistingu. Laser mõjutas ainult valuretseptoreid, kuid ei ulatunud puutetundlike rakkudeni.

Seejärel pidid inimesed hindama, kas nad tundsid üht või kaht valutorget ning kui kaugel torked teineteisest olid. Tulemuste põhjal valmis kaart, kus on iga kehaosa puhul kirjas kõige väiksem kaugus, mille puhul inimesed suutsid veel kaht torget eristada.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles