Neli lihtsat supertoitu, mida peaksid sööma

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis

Me kõik oleme kuulnud niinimetatud supertoitudest, nagu näiteks goji-marjad, milles leidub enneolematult palju kasulikke aineid, kuid nende varjus kipuvad ära ununema hoopis lihtsamad supertoidud, mille kasutegur on samuti suur.

William Patersoni ülikooli teadlased testisid 47 puu- ja köögivilja toitainetesisaldust, et selgitada välja need, mis sisaldavad 100 kilokalori kohta 17 olulist toitainet (raud, foolhape, C-vitamiin jne) vähemalt 10 protsendi ulatuses päevasest soovitatavast kogusest, kirjutab Shape.com.

Tulemusena selgus, et kõige rohkem toitaineid sisaldavad vesikress, Hiina kapsas, mangold ja peedilehed. Üllatusena selgus, et vaarikad, mandariinid, jõhvikad, küüslauk, sibul ja mustikad ei vasta aga üldse ülalkirjeldatud kriteeriumitele.

Kuid see ei tähenda sugugi, et viimased poleks kasulikud. Asi on pigem selles, et näiteks vaarikad ja mustikad sisaldavad palju fruktoosi , nii et 100 kilokalori kohta saab võrreldes igasuguse salatirohelisega neist tõepoolest oluliselt vähem toitaineid.

Lõppude lõpuks tähendab tervislik toitumine tasakaalustatud toitumist ja mitte vaid kõige kõige kasulikuma tarbimist kõige muu asemel. Küll aga tasub siin nimetatud «supertoidud» oma menüüsse lisada.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles