Pille Ilves: arstiabi kvaliteedi ekspertkomisjonil on keeruline sõltumatust tagada

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pille Ilves.
Pille Ilves. Foto: Raigo Pajula

Eesti Patsientide Esindusühingu juhataja Pille Ilves tõi välja põhjused, miks ta kahtleb arstiabi kvaliteedi ekspertkomisjoni sõltumatuses.

Pille Ilves rääkis, et Eesti Patsientide Esindusühing (EPE) on ravikvaliteedi hindamise ja juhtumite lahendamise osas praegu optimistlik, sest käimas on vastutuskindlustussüsteemi väljatöötamine, kirjutab meditsiiniportaal Med24.

Ilvese sõnul on EPE otsinud seda organit, kes peaks ravivigade juhtumeid sõltumatult uurima, hindama ja otsuseid vastu võtma.

«Äkki see on terviseamet? Ei ole. Terviseamet saatis meile ametliku vastuse, et nemad hindavad ainult teenuse vormilist külge,» rääkis Ilves. «Kes hindab sisu? Politsei? Politsei tugineb arstiabi kvaliteedi ekspertkomisjoni või kohtuekspertiisi büroo otsustele. Kas esitatud dokumentides olevaid väiteid võrreldakse tõenditega? Seda ei tehta.»

Tema sõnul on arstiabi kvaliteedi ekspertkomisjoni puhul väga suur küsimärk sõltumatus. Ilves nentis, et komisjoni liikmed peavad end küll sõltumatuks, kuid ei vastavat neile sõltumatuse aspektidele, mille on Euroopa inimõiguste kohus ära kirjeldanud.

Ilvese sõnul on esimene aspekt selles sõltumatuses rahaline, teine ametkondlik sõltumatus ning lisaks ka isiklike huvide konflikt, mis on võimalik tekkima Eesti väiksuse tõttu.

Ilvese sõnul moodustavad ravivead 4-5 protsenti EPE kaebustest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles