Kliinikumi südamekirurgid tegid Eestis ainulaadsed operatsioonid

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Esmaspäeval, 9. juunil tegi Tartu Ülikooli kliinikumi südamekirurgia ja angiograafia meeskond esimest korda Eestis kaks uudse metoodikaga aordiklapi proteesimise operatsiooni, mis teostatakse mitteinvasiivselt kateetri kaudu. 

Kliinikumi avalikkussuhete juht Kristi Tael selgitas, et patsientide tervislik seisund oli niivõrd raske, et lahtine südameoperatsioon, mille puhul rindkere lõigatakse lahti, oleks olnud väga kõrge riskiga. Ühele patsiendile tehti protseduur südametipu kaudu ja teisele implanteeriti protees reiearteri kaudu.

Tegemist oli patsientidega, kellel on aordi suistiku stenoos ehk ahenemine, mille tõttu ei jõua piisav hulk verd vereringesse. Normaalselt pumpab süda verd vasakust vatsakesest aordi kaudu suurde vereringesse.

Aordiklapi stenoosi puhul on kliinilises pildis avalduvateks haigustunnusteks minestushood, pingutusel tekkiv hingeldus ning stenokardia ehk valu rindkeres.

Südamekliiniku meeskonna eesotsas olid dr Toomas Hermlin ja dr Arno Ruusalepp. Dr Arno Ruusaleppa sõnul kulgesid mõlemad protseduurid ootuspäraselt, mõlemad patsiendid on protseduuri järel heas üldseisundis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles