Iganenud tervisesoovitused, mis tasuks ära unustada

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka raivimite kasutamise soovitused muutuvad aastate jooksul.
Ka raivimite kasutamise soovitused muutuvad aastate jooksul. Foto: Toomas Huik

Apotheka apteekrid lükkavad ümber mõned iganenud tervisesoovitused, millega suviti haigustele leevendust otsitakse.

  •  Päikesepõletust ja muud põletust ei ravita enam dekspantenooliga, sest pantenool tekitab nahale kiletaolise kihi, mis ei lase kuumusel põletuse kohast väljuda. Esmaabis on aga tähtis põletusekoht kiirelt jahutada, et takistada nahakahjustuste süvenemist. Päikesepõletuse jaoks on apteegis olemas spetsiaalsed jahutavad suure veesisaldusega geelid, mis sisaldavad teepuuõli.
  • Haavaravis ei ole esmavalik kindlasti mitte vesinikperoksiid, sest see on toksiline haava kudedele ning takistab naha iseeneslikku paranemist, omades koostoimeid teiste ravimitega. Seetõttu ei soovitata seda haavade ravis kasutada. Haavaravis on soovitatav kasutada pigem antiseptilisi vedelikke, mis ei kuivata ega kahjusta haava ja ümbritsevat nahka.
  • Silmapõletiku korral võivad kummelikompressid olukorra hoopis hullemaks teha, sest märg ja soe keskkond on mikroobidele hea kasvulava, lisaks on kummel allergeen. Pigem võiks kasutada silma puhastamiseks füsioloogilist lahust, bakteriaalsete põletike lühiajaliseks raviks sulfametisooliga silmatilkasid, allergia korral aga vajadusel ka suukaudset allergiarohtu.
  • Kõhulahtisuse korral ei ole mõistlik patsientidele, eriti lastele, soovitada esmaseks ravimiks loperamiidi. Tavapäraste kõhutõvede korral võiks pigem manustada pärmseene- või piimhappebaktereid sisaldavaid preparaate.
  • Valu ja palaviku korral ei ole aspiriin juba pikka aega esmane valik eelkõige oma paljude kõrvaltoimete tõttu. Lisaks on aspiriini kasutamine lastel keelatud. Pigem võiks eelistada paratsetamooli või kui see ei sobi, siis ibuprofeeni. Kindlasti tuleb jälgida valuvaigistite ööpäevaringseid ette nähtud annuseid – vähem võttes ei saa probleemist lahti, rohkem manustades suureneb aga kõrvatoimete risk.
  • Kõrvavalu leevendamiseks ei kasutata kõrvatilku, kuna niiske keskkond võib probleemi süvendada. Valu korral on esmaseks vahendiks suukaudne valuvaigisti, näiteks paratsetamool. Kui kõrvavalu ei möödu paari päeva jooksul, siis tuleb pöörduda arsti poole. Kõrva ei ole soovitav midagi tilgutada.
  • Nohu ravimisel ei ole tabletid esmane valik, eelkõige tuleb hoida ninakanalid lahti ja niisutatuna, selleks sobib hästi meresoolalahus, mille valik on apteegis lai.
  • Ravimtaimede kiirele toimele ei maksa üldiselt haavaravis, valu leevendamisel ja põletiku alandamisel loota.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles