Põhjamaad tahavad kärpida antibiootikumide kasutamist

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimeid kiputakse mõni kord liiast tarvitama.
Ravimeid kiputakse mõni kord liiast tarvitama. Foto: SCANPIX

Põhjamaad soovivad ühiselt vähendada antibiootikumide tarvitamist, kuna tänu nende liigsele kasutamisele on osa mikroobe muutunud ravimitele resistentseks.

Soome tervishoiuministeerium toetab ideed, et Põhjamaades võiks kehtida ühtne antibiootikumide kasutamise määr, mis viiks nende ravimite kasutamise Euroopa madalaimale tasemele, kirjutab Yle. Ministeeriumi kinnitusel on antibiootikumide liigne väljakirjutamine kasvav probleem, mille vastu tuleks aktiivselt võidelda, et vältida nende muutumist ebaefektiivseks.

Vastava ettepaneku Põhjamaadele tegi Rootsi endine tervishoiuminister Bo Könberg, kes uurib võimalusi Skandinaavia riikide meditsiinikoostöö süvendamiseks. Ka soovitab ta Põhjamaadel viia see teema rahvusvahelisele tasemele ning soovitab riikidel osaleda uute antibiootikumide väljatöötamisel.

Põhjamaade tervishoiuministeeriumide ja Põhjamaade Nõukogu tellitud uuringus on 14 soovitust. Lisaks antibiootikumide kasutamise piiramisele soovitatakse parandada meditsiinitöötajate väljaõpet, patsientide liikumist, haruldaste haiguste ravi ja teadusuuringute rahastamist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles