Miks jaapanlased nii kaua elavad?

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jaapani naised elavad keskmiselt 87 ja mehed 80 aastad ning tervena elatud eluaastate arv ulatub neil Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel tervelt 75ni. Kuidas nad seda teevad?

Kaasaegne Jaapan on üsna stressitekitav paiik. Ülilinnastunud inimesed töötavad palju ning on sunnitud kodust kaugel töötades tööle kaua sõitma. Ühiskonnas on suur surve saavutada palju ja ebaõnnestumisele vaadatakse väga viltu, kirjutab Business Insider. 

Sageli arvatakse, et asi on toitumises, kuid seegi on tegelikult vaieldav.

Naomi Moriyama kirjutab oma raamatus «Jaapani naised ei vanane ega rasvu: minu ema Tokyo köögi saladused», et pikka eluiga soodustavad väikesed portsjonid, madala kalorsusega toidud nagu kala ja köögiviljad ning toitude hea väljanägemine.

Mõned arstid viitavad sellele, et jaapanlaste tüüpilised toidud nagu tofu, merevetikad, kalmaarid ja kaheksajalad kannavad endas väga madalat ateroskleroosi või maovähi riski.

Kuid toit ei saa siiski olla ainsaks põhjuseks, eriti, kui arvestada, et mõnedes Jaapani toitudes on kõrge soolasisaldus või siis süüakse neid toorelt. Näiteks sushi seab inimesed H. Pylori infektsioonide riski alla, mis võib omakorda viia maovähini.

Mõned viitavad ka Jaapani eakate suhteliselt õnnelikule ja stressivabale elule. Enamasti saavad nad nautida oma viimaseid eluaastaid, toetudes oma lastele, mitte veetes need mõnes vanadekodus või haiglas. Siiski ei saa eakad paarid enam nii palju loota oma miniate abile, nagu selles riigis on olnud traditsiooniliselt kombeks, sest üha enam naisi siseneb tänapäeval tööjõuturule.

Kuid ikka trumpab Jaapan kõik oma kõrgeealisusega üle.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles