Kas alkoholism on pärilik?

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel

Alkoholism on osaliselt pärilik, kuid siiani on leitud vaid paar geeni, mis võivad mingil määral soodustada napsitamisega liialdamist.

Ajakirjas PLoS ONE ilmunud uurimuse kohaselt muudab alkohol järeltulijate geenide avaldumist. Kui noored isased hiired tarvitasid pidevalt alkoholi, siis nende pojad ei tahtnud seda nähagi ning jäid väga kergesti purju, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

USA Pittsburghi ülikooli teadlane Gregg Homanics lasi isastel laborihiirtel sisse hingata etanooliaure. Loomad olid pidevalt kergelt purjus ja see katsefaas kestis viis nädalat. Just nii kaua võtab aega hiirte seemnerakkude arenemine. Seejärel paaritusid purjutavad isased emaste hiirtega, kes polnud elus kunagi alkoholiga kokku puutunud.

Sündinud isaste järglastel avaldusid huvitavad elukombed. Kui viin oli puuris kättesaadav, ei tahtnud nad seda juua ning eelistasid vett. Lisaks olid pojad alkoholi kehaliste mõjude suhtes erakordselt tundlikud. Emastel hiirtel selliseid muutusi ei tekkinud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles