Ravikindlustuskaardita reisijad tekitavad haigekassale peavalu

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa ravikindlustuskaart tuleks ELi piires reisides ikka kaasa võtta.
Euroopa ravikindlustuskaart tuleks ELi piires reisides ikka kaasa võtta. Foto: Peeter Langovits

Haigekassal tuleb suvel igal tööpäeval aidata paari mõnes teises Euroopa riigis hätta sattunud inimest, kes on piiri taga viibides arstiabi vajanud ja kel pole kaasas Euroopa ravikindlustuskaarti.

Haigekassa avalike suhete juht Evelin Koppel rääkis, et reeglina on kõik need juhtumid üsna sarnased – inimene haigestub reisil ootamatult, pöördub siis välismaal arsti poole ja saab lõpuks kopsaka arve.

Viimaste aastate suurim arve on olnud 66 378 krooni ja selle esitasid Eestist pärit patsiendile Hollandi arstid.

«Need summad on erinevad, aga näiteks Soomes on juba visiiditasu ligi 20 eurot ( üle 300 krooni - toim), mis on Eesti inimeste jaoks tihti mõistmatult suur,» lausus Koppel.

Ilma Euroopa ravikindlustuskaardita tuleb kogu arve patsiendil oma taskust kinni maksta.

Kui tal õnnestub kontakti saada siinse haigekassaga, siis saab Eesti pool võõrsil asuvasse raviasutusse faksi või e-kirjaga saata asendussertifikaadi.

«Aga inimese jaoks on kogu see protseduur – teisest riigist haigekassaga ühenduse võtmine, siis sealses raviasutuses dokumendi ootamine ja otsimine väga aja-, raha- ja närvikulu nõudev. Tavaliselt on tegu suurte haiglatega ja tihti esineb ka keeleprobleem,» rääkis haigekassa esindaja.

Samas ei vabasta läbi häda saadud asendussertifikaat või siis tublimate puhul kaasasolev kaart patsienti kõikidest kulutustest.

Omavastutustasud, näiteks visiiditasu ja voodipäevatasu tuleb ikka maksta inimesel endal. Samuti ei kata kaart riikidevahelise transpordi kulusid, kui patsient tuleb näiteks kiirabiauto- või helikopteriga piiri tagant Eestisse toimetada.

Nendest kuludest päästab inimese vaid lisaks tehtav reisikindlustus, märkis Koppel.

Euroopa ravikindlustuskaart

  • Euroopa ravikindlustuskaarti saab tellida riigiportaali Eesti.ee kaudu; tuua taotlus ise haigekassa klienditeenindusbüroosse või täita seal kohapeal; saata taotlus haigekassasse postiga või digitaalselt allkirjastatuna e-postiga.
  • Taotluse vorm on saadaval ka haigekassa koduleheküljel ja klienditeenindusbüroodes ning postkontorites üle Eesti.
  • Kaart on kõigile tasuta.
  • Euroopa ravikindlustuskaart kehtib ainult ravikindlustusega inimestele ja vaid Euroopa Liidus või Euroopa Majanduspiirkonnas.
  • Kui kaart on küll olemas, aga ravikindlustus enam ei kehti, ei saa kasutada ka kaarti. 
  • Euroopa ravikindlustuskaardi kehtivusaeg on kolm aastat, seejärel tuleb tellida uus.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles