Abielulahutus paneb proovile ka lahutajate sõprade kooselud

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Abielulahutus levib nagu nakkushaigus,» kinnitas ajalehele Daily Mail Browni Ülikooli psühholoogiaprofessor Rose McDermott. «Tõenäosus, et lahutajate sõpruskonda kuuluvad paarid samuti lahku lähevad, suureneb sõprade lahutuse järel 75 protsendi võrra.»

Isegi nende paaride seas, kes lahutajatega väga lähedalt ei suhtle, tõuseb risk, et nad oma kooselule punkti otsustavad panna, tervenisti kolmandiku võrra.

Uurijate hinnangul paneb sõprade abielulahutus ka nende kooselus elavaid sõpru oma suhte üle sügavamalt järele mõtlema. Sõprade selline otsus võib julgustada ka teisi paare säärast otsust tegema ning üle saama häbitundest, mida neile kooselus ebaõnnestumine tekitada võis.

Sellist abielulahutuse «edasikandumist»  täheldasid uurijad mitte ainult lahutajate sõprade, vaid ka nende töökaaslaste ja sugulaste seas.

Rhode Islandis asuva Browni Ülikooli uurijad analüüsisid teadustöö tarbeks rohkem kui 12 000 Framingtoni linna elaniku pere-ja tööelu 1948. aastast alates.

«Paarid, kes otsustasid lahku minna, ei mõjutanud selle otsusega mitte ainult oma sõpru, vaid ka oma sõprade sõpru,» kirjeldas McDermott.

«Kui abielupaar otsustas oma kooselu lahutada, suurenes 75 protsenti võrra tõenäosus, et ka nende lähimasse sõpruskonda kuulunud paarid oma abielu lahutasid. Tõenäosus, et «sõprade sõbrad» ehk lahutajate laiemasse tutvusringkonda kuulunud paarid oma abielu lahutavad, tõusis 33 protsenti.  Alles «sõprade sõprade sõprade» kooseludele ei avaldanud lahutajad enam mingit mõju,» kirjeldas professor.

Lisaks sõpruskonna abielude püsivusele mõjutasid lahutajad ka oma sugulaste ja töökaaslaste abielusid. Uuringust ilmnes McDermotti sõnul ka vana tõde: mida rohkem lahutatud sõpru-tuttavaid inimestel oli, seda suuremas ohus oli ka nende eneste abielude kestmajäämine.  Uuring lükkas ümber ka kulunud käibetõe, nagu vähendaks laste saamine tõenäosust, et abielu laguneb. Browni Ülikooli psühholoogide uurimustööst ilmnes, et laste olemasolu perekonnas kooselu püsivust ei mõjutanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles