Vanemad seavad teadmatusest lapse elu ohtu

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvi Viljandi järve ääres.
Suvi Viljandi järve ääres. Foto: Elmo Riig

Rootsis on levinud trend katta lapsevankri ava teki või käterätikuga, et kaitsta last otsese päikesevalguse ja kuumuse eest.

Rootsi lastearsti sõnul võib selline tegu olla aga fataalsete tagajärgedega ning kutsub lapsevanemaid üles sellisest harjumusest loobuma, vahendab The Local.

Kuna suvi on mitmel pool Rootsis toonud kuni 30-kraadiseid leitsakuid, on paljud lapsevanemad agarad oma lapsi ja just eriti imikuid lõõskava kuumuse eest kaitsma. Tüüpiline moodus selleks on visata käterätt üle lapsevankri katuse, nii et see varjab vankri ava.

«Selle tulemusel muutub vankris sees veelgi kuumemaks. Tekib termoseefekt. Lisaks sellele halveneb nii ka õhustus ja last on vankris raske näha, kui kate on ees,» selgitas Astrid Lindgreni nimelise Stockholmi lastehaigla lastearst Svante Norgern ajalehele Dagbladet.

Ajaleht sooritas katse, et näha, kui palavaks vankri sees minna saab, jättes selle kuuma päikese kätte ajavahemikuks 11.30-13.00.

Ilma räti või sallita, avatud vankris tõusis temperatuur 22 kraadini. Õhukese räti asetamine 30 minutiks vankriava ette tõstis sees temperatuuri hüppeliselt 34 kraadi peale. Pärast tundi küündis kuumus vankri sees juba ligi 40 kraadini.

See tähendab aga seda, et eesmärgiga kaitsta last kuumuse eest, teevad Rootsi vanemad oma lastele hoopis karuteene. Imikute äkksurmade arv on märgatavalt suurenenud, ning hoogu selleks on andnud juhud, mil laps on pidanud viibima intensiivse kuumuse käes.

«Kaetud vankris olemine muutub väga ruttu ebamugavaks ja potentsiaalselt ohtlikuks. Kui imik on sellises kuumuses, võib ta tajuda, et on tagasi emakas ning lõpetada hingamise,» hoiatas lastearst.

Parim soovitus lapsevanematele on lõpetada käteräti või muu esemega vankriava sulgemine. Selle asemel on targem panna lapsevanker päikese eest varju.

Paari viimase kuu jooksul on Rootsi meedia avaldanud mitmeid vahejuhtumeid, kus laps on jäetud kuumal päeval autosse.

Aprillis jättis isa lapse lämbesse autosse, et minna jalgpallimatši vaatama. Juunikuus jättis ema üheaastase lapse autosse, et käia Ikeas šopingutuuril.

Politsei on Rootsi avalikkust kutsunud üles helistama hädaabinumbril, kui selliseid intsidente nähakse.

 
 
 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles