Teismelistel on suurem risk enneaegseks sünnituseks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täiskasvanud naistel esineb enneaegset sünnitust vähem kui teismelistel neidudel.
Täiskasvanud naistel esineb enneaegset sünnitust vähem kui teismelistel neidudel. Foto: SCANPIX

Inglismaal tehtud uuring näitab, et teismelised rasedad sünnitavad sagedamini enneaegseid lapsi kui kahekümnendates eluaastates naised

Eriti enneaegselt kipuvad ilmale tulema 14-17 aastaste emade teisena sündivad lapsed, vahendab BBC News Iiri uurijate avastust.

Uuringus vaadeldi enam kui 50 000 lapse sünnitanud Loode-Inglismaa naist, kes olid 14-29 aastased. Kokku oli nende seas 3600 teismeeas ehk 14-17 aastaselt emaks saanud tüdrukut.

Teismelistele emadele keskendudes leiti, et nad olid suurema tõenäosusega alakaalulised ja kolmandik neist oli pärit sotsiaalselt kõige mahajäänumatest piirkondadest.

Esimese lapse puhul oli teismelistel 21 protsenti suurem risk enneaegseks sünnituseks, kuid teise lapse korral kasvas see juba 93 protsendini. Samuti olid verinoorte emade beebid tavaliselt väiksema sünnikaaluga.

Uuringu läbi viinud Corki ülikooli teadlased ütles tulemusi selgitades, et teismelised neiud on bioloogiliselt väljaarenemata ehk nende kehad pole lihtsalt lapse saamiseks valmis.

Samuti kipuvad rasedad tüdrukud hiljem arsti poole pöörduma ja suhtuvad regulaarsetesse kontrollidesse kergekäeliselt, märkisid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles