Kärdla rannas vohab maksa kahjustav vetikas

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinivetikas.
Sinivetikas. Foto: Postimees.ee

Eesti mereinstituudi laborist saadud vastused kinnitavad, et Kärdla rannast võetud veeproovis oli lagunemisel väga mürgist toksiini eritav sinivetikaliik Nodularia spumigena.

«Eelmisel nädalal võetud proovis näitas vetikas juba lagunemisohtu, nüüdseks on mürk kindlasti veekogus sees,» ütles Hiiu Lehele terviseameti inspektor Tiina Vainomäe, kes analüüsid teele läkitas. Ta oli kindel, et vetikas on levinud ka Tareste lahte. Mõlemas supluskohas on omavalitsused hoiatava sildi juba välja pannud. Vainomäe selgitas, et kui silt on väljas, on ujuja enda vastutus, kas ta võtab supluse ette või mitte.

Organismi võib mürk sattuda juhul, kui saastunud merevett juua. Seega on Vainomäe arvates see väga tõsiselt maksa kahjustav mürk pigem ohtlik lastele, kes kogemata võivad merevett neelata, ja koduloomadele, kes meres janu kustutavad. Nodularia spumigena lagunemisel tekkiv mürk kahjustab maksa veresoonkonda, sisuliselt maksa veresoon hävib. Vainomäe ütles, et sellist vett joonud kodulooma, olgu siis tegu koera, veise või hobusega, elu ei õnnestu tõenäoliselt päästa. Laborianalüüsist leiti mitmeid vetikaliike, vaid üks neist on ohtlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles