Ülekaal võtab kaheksa aastat mehe elust

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorena ülekaalulised mehed surevad normaalkaalus olnud meestest mitmeid aastaid varem.
Noorena ülekaalulised mehed surevad normaalkaalus olnud meestest mitmeid aastaid varem. Foto: SCANPIX

20. eluaastates rasvunud mehed surevad keskmiselt kaheksa aastat varem kui samas eas normaalkaalus olnud mehed, selgus Taanis tehtud uuringust.

Taani teadlased jälgisid enam kui 5000 mehe elu alates 20. eluaastast kuni 80-aastaseks saamiseni. Nad leidsid, et igas vanuses oli rasvunud mehe suremise tõenäosus kaks korda suurem kui normaalkaalus mehel. Samuti ilmnes, et kehakaal 20-aastasena oli oluliseks ellujäämist mõjutavaks teguriks isegi kuni 60 aastat hiljem, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

«Kuna rasvumisepideemia levib ikka veel suure hooga, eelkõige laste ja noorte hulgas, on oluline välja selgitada, millist mõju omab nooruse ülekaal ülejäänud elule,» ütles uuringut juhtinud Kopenhaageni ülikooli teadlane Esther Zimmermann.

Uuringu tulemuste põhjal oli suremus madalaim meeste hulgas, kelle kehamassiindeks 20-aastaselt oli 25. Alakaalulisus suurendas veidi suremistõenäosust, iga kehamassiindeksi ühik üle 25 suurendas aga varase surma tõenäosust kümne protsendi võrra.

Zimmermanni sõnul pole selge, kas suremise tõenäosust mõjutas just ülekaal 20-aastasena või see, et rasvunud inimesed jäid samasuguseks ka järgnevate aastate jooksul

«Enam kui 70 protsenti noorena rasvunud olnud meestest olid rasvunud ka järgnevatel uurimishetkedel, samas kui vaid neli protsenti võrdlusgruppi kuulunud meestest rasvus järgnevate aastate jooksul,» ütles teadlane. «Rasvumine tundub olema püsiv seisund ning tundub, et kui see 20. eluaastaks välja kujunenud pole, on tõenäosus selle hilisemaks tekkimiseks väike.»

Zimmermann lisas, et järgmiseks plaanib tema töörühm välja uurida, mis põhjustas rasvunud meeste varajased surmad. Ta kahtlustab, et selles mängisid rolli rasvumisega seotud südameveresoonkonna haigused, sisesekretsioonihaigused ja mõned vähitüübid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles