Vereproov võib aidata ennustada enesetapuriski

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased on leidnud keemilise muutuse stressireaktsioonidega seotud geenis, mis võib aidata luua enesetapuriski üsna täpselt ennustava vereproovi.

Zachary Kaminsky juhitud teadlaste grupp Baltimore’is asuva Johns Hopkinsi ülikooli meditsiinikooli juures keskendus oma uuringus geneetilisele mutatsioonile geenis nimega SKA2, kirjutab Medical News Today.

Nad analüüsisid surnud inimeste ajust võetud proove. Osa neist inimestest olid vaimselt haiged, teised terved. Teadlased leidsid, et enesetapu sooritanud inimestel oli selle geeni tase oluliselt madalam.

Asja edasi uurides leidsid teadlased, et mõnedel subjektidel esines epigeneetiline muutus, mis muutis SKA2 geeni toimemehhanismi, muutmata seejuures geeni DNA-järjestust. See modifikatsioon tähendas kõrgemat metüülrühmade taset pärilikkusaines ning see esines just enesetapu sooritanute hulgas.

Seejärel testisid teadlased kolme erinevat rühma vereproove, millest suurim hõlmas 352 elus uurimisalust. Nüüd leidsid nad võrreldava kõrgenenud metüülrühmade taseme SKA2 geenis nende uuritavate puhul, kes tunnistasid enesetapumõtete olemasolu või koguni teatatasid enesetapukatsetest.

Saadud infole tuginedes kujundasid teadlased mudelanalüüsi, mis suudab ennustada enesetapumõtteid või -katseid 80-protsendilise täpsusega.

Nende seas, kes on enesetapu suhtes kõrgema riski grupis, ennustas analüüs ohtu 90-protsendilise täpsusega. 

Teadlaste sõnul avaldub SKA2 otsmikusagaras, mis on seotud negatiivsete mõtete tõkestamise ja impulsiivse käitumise kontrollimisega. See geen on samuti vastutav stressihormoonide retseptorite juhtimisega rakutuumadesse, et nad saaksid korralikult funktsioneerida. 

Kui SKA2 ei ole piisavalt kui see mingil moel muutub, ei suuda aga stressihormooni retseptorid enam kortisooli eritamist peatada.

Kaminsky ja tema meeskond loodavad, et nende avastustel põhinevat testi saab kasutada kõrge riskiga inimeste puhul tulevaste enesetapukatsete ennustamiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles