Terviseamet hoiatab: Ebolasse nakatunute arv kasvab märkimisväärselt

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervishoiutöötajad võitlemas ebola viirusega Monrovia haiglas Libeerias.
Tervishoiutöötajad võitlemas ebola viirusega Monrovia haiglas Libeerias. Foto: Reuters / Scanpix

Terviseamet teatab, et Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on kolmes Lääne-Aafrika riigis – Guineas, Libeerias ja Sierra Leones märkimisväärselt suurenenud Ebola-viirusnakkuse haigestunute arv.

Seisuga 27. juuli 2014 oli kolmes Ebola-viirusnakkuse levikuga riigis registreeritud kokku 1 323 haigus- ja 729 surmajuhtu (suremus 55,1 protsenti). Neist Guineas 460 haigus- ja 339 surmajuhtu, Libeerias 329 haigus- ja 156 surmajuhtu ning Sierra Leones 533 haigus- ja 233 surmajuhtu.

Ebola viirushaiguse nakkusallikaks on haiged loomad (nahkhiired, ahvid, sead, okassead, antiloobid jm) ning haiged inimesed.

Nakatumine toimub nakkusohtliku vere või muu bioloogilise vedelikuga (sh oksemass, uriin, roe, sperma) kokkupuutel. Nakatumise risk on suurem tervishoiutöötajatel ja haigete hooldajatel, haigestunute seas on mitmeid meedikuid ja abitöötajaid.

Nakatumine võib toimuda kaitsmata seksuaalkontakti korral, sest mehe sperma on nakkusohtlik kuni seitse nädalat pärast tervenemist. Sageli toimub nakatumine kokkupuutel surnud inimesega. Nakatumine võib toimuda kokkupuutel haige või surnud loomaga või haige looma termiliselt töötlemata liha või piima tarbimisel.

Haigus algab kõrge palaviku, tugeva nõrkuse, pea- ja lihasvaluga ning kurguvaluga. Seejärel tekib oksendamine, kõhulahtisus, lööve, maksa- ja neerutalitluse puudulikkus, millele võivad lisanduda sisemised ja välised verejooksud. Spetsiifiline profülaktika (sh vaktsiin) ja ravi puuduvad.

Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskus (ECDC) soovitab riskipiirkondades viibimise ajal:

  • hoiduda kokkupuutest sümptomaatilise haige või tema eritistega;
  • hoiduda kokkupuutest surnud inimese või looma laibaga või nende eritistega saastunud pindadega;
  • hoiduda kokkupuutest metsloomadega (sh nahkhiired, ahvid, sead, okassead, antiloobid jm);
  • võimalusel mitte külastada rahvarohkeid kohti;
  • pesta tihti käsi;
  • tarbida ainult termiliselt töödeldud liha ja piima;
  • hoiduda kaitsmata seksuaalkontaktidest;
  • hoolikalt pesta ja koorida enne tarbimist puu- ja köögivilju.

Riskipiirkondadest saabunutel soovitatakse jälgida oma terviseseisundit vähemalt 21 päeva jooksul pärast naasmist. Juhul kui ilmuvad palavik, peavalu, kõhulahtisus ja nõrkus, tuleb koheselt võtta ühendust arstiga mainides oma reisimist riskipiirkonda.

WHO ei ole kehtestanud Guinea, Libeeria ja Sierra Leone suhtes reisimise ega kaubavahetuse piiranguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles