Teaduslik tõestus: stress teeb paksuks

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Stress teeb paksuks ja mitte vaid seetõttu, et paneb meid ebatervislikumalt toituma – nimelt vähendab stress ühtlasi ka organismi võimet energiat kulutada.

USA Ohio osariigi ülikooli teadlased avaldavad vastavasisulise artikli ajakirjas Biological Psychiatry. Nende uuring näitas, et igasugune stress – olgu põhjuseks närvidele käiv ülemus, probleemid paarisuhtes või õhtuti seintesse auke puuriv naaber – võib vähendada päevast energiakulu 100 kilokalori võrra, kirjutab ergo-log.

Teadlased andsid 58 naisele, kelle keskmine iga oli 53, 60 grammist rasvadest, 59 grammist süsivesikutest ja 36 grammist valgust koosneva eine. Pärast söömist jälgisid nad naiste vere koostist ja energiakulu 6 tunni jooksul. 

Üle poole naistest olid rinnavähi üle elanud ning nende puhul on üsna loogiline eledada, et nad on suurema stressi all kui teised naised. Teadlased kasutasid küsimustikke, et teha kindlaks, kuivõrd see tõele vastab.

Naiste energiakulu oli kõrge kohe pärast sööki, kuid langes edaspidi. Seejuures selgus, et energiakulu vähenemine toimus kiiremini nende naiste puhul, kes olid tunnistanud stressi kogemist eelmisel päeval. See võis tähendada tööl või kodus esinenud tüli või ka midagi tõsisemat.

Rasvapõletuse puhul märkasid teadlased, et pärast sööki hakkas see katsealustel suurenema. Kuid äsja stressi kogenud naiste puhul oli see suurenemine jällegi väiksem.

Samuti oli stressi all naistel pärast sööki teistest kõrgem triglütseriidide (rasvade) tase veres.

Teadlaste sõnul pakub uuring uusi tõendeid selle kohta, kuidas kogetud stress soodustab aja jooksul kaalus juurdevõtmist.

«Suurem eelmise päeva stressorite arv seostus uuringus alanenud söögijärgse energiakuluga. Kui vaadelda erinevust vaid ühe hiljutise stressori ja stressorite puudumise vahel, siis kuue tunni jooksul teeb see kokku keskeltläbi 435 kilokalorit energiakulu. Selline erinevus tähendaks pea 5 kilo kehakaalu lisandumist ühe aastaga.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles