Uuring: päevitamine põhjustab opioididega sarnast sõltuvust

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõõdutundetu päevitamine soodustab naha enneaegset vananemist ning suurendab nahavähki haigestumise riski.
Mõõdutundetu päevitamine soodustab naha enneaegset vananemist ning suurendab nahavähki haigestumise riski. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Harvardi ülikooli meditsiinikooli teadlased leidsid loomkatsete käigus, et päevitamine tekitab päriselt sõltuvust: nimelt on sõltuvus ultraviolettkiirgusest sarnane morfiini- ja teiste uimastite sõltuvusega.

Iga aasta tõuseb nahavähi diagnoosiga inimeste arv maailmas kolme protsendi võrra ja peamiseks põhjuseks on seejuures, et inimesed päevitavad mõõdutundetult, tehes oma nahale liiga, kirjutab ergo-log.com. On siis selle taga päikesevalguse või ka sünteetilise UV-kiirguse sõltuvusttekitav toime? 

Selgub, et kokkupuutel UV-kiirgusega hakkavad naharakud tootma looduslikku valuvaigistit beetaendorfiini. See aine reageerib aga mu-opioidi retseptoriga – nagu teevad ka oopium ja morfiin.

Antud uuringus kasutasid teadlased raseeritud seljaga hiiri. Nad lasid hiirtel olla kuue nädala jooksul pea igapäevaselt poole tunni kaupa UV-kiirguse käes. Tulemusena tõusis tõepoolest beetandorfiini tase hiirte veres. Kui nad puutusid kokku valgusega, mis ei sisaldanud UV-kiirgust, seda ei juhtunud. 

Naloksoon on aine, mis blokeerib mu-opioidi retseptori. Kuid ka selle aine süstimine hiirtele ei takistanud UV-kiirgusel suurendamast beetaendorfiini kontsentratsiooni. UV-kiirgus tegi hiired ka valu suhtes vähem tundlikuks. 

Veel on teada, et kui anda hiirtele mu-opioidi retseptorit mõjutavaid aineid, põhjustab see nende saba püstist asendit, mida nimetatakse Straubi sabaks. Antud katses soodustas kokkupuude UV-kiirgusega sagedasemat Straubi saba esinemist.

Kui UV-kiirgus matkib opiodi toimet, siis loogiliselt peaks ka sellega kokkupuute lõpetamine põhjustama ärajäämanähtusid. Ja nii oligi: kui teadlased süstisid hiirtele pärast kuute nädalat UV-kiirgusega kokkupuutumist endorfiiniblokaatorit naloksooni, võis hiirte käitumises täheldada ärajäämasümptomeid. 

«Praegused uuringud viitavad sellele, et kokkupuude UV-kiirgusega on bioloogiliselt sõltuvust tekitav, kuid ohtlik eelkõige UV kõikide levinud nahavähi tüüpide tekke soodustamise tõttu,» ütlesid teadlased. 

Seetõttu peaks nende arvates märksa tõsisemalt suhtuma päevitamisse vaba aja veetmise viisina, kuna see on seotud sama bioloogilise rajaga nagu opioidide sõltuvus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles