Arstid soovitavad: peavalu vältimiseks sööge smuutit lusikaga

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Smuuti.
Smuuti. Foto: SCANPIX

Jääkülma smuuti joomine läbi kõrre soodustab n-ö külmapeavalu teket, hoiatavad arstid, kes soovitavad selle vältimiseks kasutada hoopis lusikat või siis juua smuutit läbi kõrre aeglasemalt.

N-ö külmapeavalu tekib näiteks liiga kiiresti jäätist süües või smuutit juues, kuid peavalu muudab veelgi hullemaks kõrre kasutamine, vahendab The Telegraph.

Dr Amanda Ellison Suurbritannia Durhami ülikoolist sõnas, et üha rohkem inimesi kurdab tuima tuikava valu üle meelekohtades või otsaees pärast smuutide joomist.

Iirimaa Rahvuslik Ülikooli ja Harvardi meditsiinikooli teadlaste uuring tõestab, et külmade jookide imemise puhul läbi kõrre tekib peavalu kiiremini kui näiteks lusikaga jäätise söömise või vahvlijäätise hammustamise korral.

Ellisoni sõnul sõltub palju sellest, kuidas kõrt hoida. Külmapeavalu puhul valutab tegelikult suulagi, ehkki tunne on, justkui valutaks otsaesine.

«Tavaliselt vallandub valu siis, kui külma jooki imetakse läbi kõrre nii, et vedelik satub otse suulaele. Joogil pole võimalust enne soojeneda,» märkis ta.

«Kõige lihtsam viis, kuidas peavalu vältida, ongi see, et kõrt ei suunataks otse suulakke, kust signaal saadetakse edasi ajju.»

N-ö külmapeavalu tekib momentaalselt ning kaob väga kiiresti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles