Psühhiaater soovitab suitsiidide ennetamiseks kiiresti tegutseda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ennet.
Jüri Ennet. Foto: Raigo Pajula

Psühhiaater Jüri Enneti sõnul võib paari aasta pärast tulla uus enesetappude lainehari, kui riigijuhid ei tegele kiiresti töötutega.

Ennet märkis, et 1994. aastal, kui Eestis oli väga kõrge haigestumus ning ka kõrge suitsiidinäitaja – 614, olid sellel kindlad põhjused. «See oli aeg, kus ühiskonnakord oli muutunud, rahad olid vahetatud, ärid ja ettevõtmised käima pandud, osal inimestest nina vee peal ja sõiduk istumise all, aga osa inimesi oli paadist maha jäänud ja seetõttu olid sel aastal tervisenäitajad halvad ning oli palju enesetappe.»

«Nüüd on targad öelnud, et depressiooni põhi on kätte saadud, aga ma võin kindla häälega öelda, et aastal 2012-2013 tuleb järgmine selline kõrge laine, juhul kui ühiskond – eriti nende juhid – ei võta midagi tõsist selle vältimiseks ette,» prognoosis psühhiaater, tuues ohukohana välja just 120 000 - 140 000 töötu.

Ta viitas, et ka värskelt avaldatud «Eesti inimvara raportis» viidati, et tööpuudusega seotud küsimuste negatiivne peegeldus ulatub aastateni 2015-2016.

«Sellest tuleks järeldada, et tegevused, mida tervise valdkonnas annab teha, ei ole kellegi isiklik, vaid kogu ühiskonna asi. Kui meil inimvara pole, ei ole meie riiki ja viie rikkama riigi hulka kasvõi saja aasta jooksul asja,» sõnas Ennet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles