Gluteenivabad toiduained võivad olla saastunud

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Tsöliaakia ehk teraviljavalgu gluteeni põhjustatud soolepõletiku all kannatavad inimesed ja teisedki, kes mingil põhjusel gluteeni toidus väldivad, peaksid olema ettevaatlikud, kuna looduslikult gluteenivabad toiduained on sageli töötlemise käigus gluteeniga saastunud.

Gluteeni leidub nisu-, odra- ja rukkitoodetes; seevastu kaer, hirss ja riis on sellest valgust priid. Siiski näitas värske uuring, et mõned gluteenivabad tooted sisaldavad gluteenijääke, mis on tõenäoliselt tingitud looduslikult gluteeni sisaldavate teraviljadega lähestikku töötlemisest, kirjutab Reuters.

Tsöliaakiaalane toitumisnõustaja Tricia Thompson analüüsis koos oma kolleegidega 22 looduslikult gluteenivaba toodet, mis olid müügil supermarketis, valides vaid need tooted, millel polnud eraldi märget «gluteenivaba».

Seitse toodet 22-st ei vastanud USA toidu- ja ravimiameti gluteenivaba toote kriteeriumitele ning üks toode, nimelt sojajahu, sisaldas eriti suurel hulgal gluteeni. Siiski oli uuring Thompsoni sõnul liiga väikesemahuline, et anda tarbijatele täit ülevaadet sellest, kui levinud on selliste toodete seas saastatus gluteeniga.

Kuid Põhja-Ameerika gluteenitalumatuse ühingu juhi Cynthia Kupperi sõnul on see väga alarmeeriv info - isegi gluteenivaba toote silte kasutavad tootjad ei pruugi oma toodangut alati kontrollida, kuna nad eeldavad, et see ei sisalda üldse gluteeni, märkis ta.

Praegu puudub USAs regulatsioon, mis paneks tootjatele vastava kohustuse.

Eesti põllumajandusministeeriumi andmetel võib möödunud aasta alguses jõustunud määruse järgi Euroopa Liidus sõna «gluteenivaba» kasutada juhul, kui tootes ei ole gluteeni rohkem kui 20 milligrammi ühe kilogrammi kohta.

Märgistusega «väga madala gluteenisisaldusega» toote puhul ei tohi sama näitaja ületada sadat milligrammi. Määruse täielikuks rakendumiseks on sätestatud üleminekuaeg 2012. aasta alguseni.

Portaali inimene.ee andmetel hakkab organism tsöliaakia puhul tootma gluteeni toimel enda rakkude vastaseid antikehi, mis omakorda põhjustavad soole limaskesta kahjustumise ja lõpuks kärbumise. Edasi häirub organismile vajalike valkude, rasvade, süsivesikute, vitamiinide ning mineraalainete imendumine ning tagajärjeks on tõsised ainevahetus- ja arenguhäired.

Tsöliaakia puhul tekib enamasti juba esimesel eluaastal kõhulahtisus, kuid vahel ilmnevad haiguse sümptomid alles kooli- ja murdeeas, aga ka täiskasvanueas. Haiguse väljenduseks võivad olla väga erinevad ilmingud: pikkuskasvu aeglustumine, puberteedi hilinemine, kõhuvalud, rauavaegusaneemiast tingitud kahvatus, liigesevaevused, villiline lööve nahal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles