Luuüdi häirete ravim aitab kiilaspäisuse vastu

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlastel õnnestus täielikult taastada kolme kiilaks jäänud inimese juuksed, andes neile tavaliselt luuüdi häirete raviks kasutatud rohtu. 

Patsientidel oli alopecia areata ehk koldeline juuksekadu, mis võib põhjustada lapilist kiilaspäisust, mida on raske ravida, vahendab BBC.

Kuid kõigil kolmel patsiendil taastus juuste kasv täielikult pärast viite kuud ruksolitiniibi võtmist. Columbia ülikooli meditsiinikeskuses läbi viidud katsete tulemused avaldati ajakirjas Nature Medicine. 

Koldeline juuksekadu puudutab Suurbritannias umbes kaht inimest tuhandest ja seda peetakse autoimmuunhaiguseks, mille puhul immuunsüsteem ründab juuksefoliikuleid. 

USA teadlased tuvastasid kõigepealt, millised immuunrakud osalevad juuksefoliikulite hävitamises, ning viisid seejärel läbi mitu õnnestunud katset hiirtega. Järgmise sammuna võtsid nad ette kolm patsienti, kes põdesid mõõdukat kuni raskekujulist koldelist juuksekadu, ning hakkasid neile andma ruksolitiniibi. Nimetatud ravimit kasutatakase USAs ja Euroopa Liidus luuüdi häirete raviks. 

Kõik kolm patsienti olid haiguse tõttu kaotanud vähemalt kolmandiku oma juustest, kuid viie kuu ravimi manustamise järel taastus nende juuksekasv täielikult. 

Uuringu juhtiautor dr. Raphael Clynes märkis, et ravimi testimine patsientidel on alles alanud, kuid kui see osutub täielikult edukaks ja ohutuks, oleks see suur edasiminek selle haigusega inimeste abistamisel. 

Koldelist kiilaspäisust võib esineda igas eas, kuid enamasti esineb seda teismelistel ja noortel täiskasvanutel. Sel pole mingit seost rohkem levinud nn meestüüpi kiilaspäisusega, mis arvatakse olevat seotud hormoonidega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles