Soomlased nakatuvad Venemaal süüfilisse ja Tais tripperisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhuslik seksuaalsuhe puhkusereisil võib lõppeda tõsiste tagajärgedega ja viia abielulahutuseni.
Juhuslik seksuaalsuhe puhkusereisil võib lõppeda tõsiste tagajärgedega ja viia abielulahutuseni. Foto: SCANPIX

Möödunudaastase statistika põhjal suurenes soomlaste hulgas nakatumine süüfilisse, eriti Lõuna-Soomes. Suurenes ka tripperisse haigestumise juhtude arv, tüüpiline haigestuja oli Venemaal või Tais nakatunud soomlasest mees.

Kokku registreeriti Soome möödunud aastal umbes 200 uut süüfilisejuhtumist, rohkem kui 70 haigestunutest olid mehed, teatas uudisteagentuur STT.

Iga teine süüfilisse haigestunu oli haiguse kaasa toonud välismaalt, kõige sagedamini Venemaalt.

Gonorröa ehk tripperi juhtumeid registreeriti möödunud aastal Soomes umbes 240, 75 protsenti haigestuutest olid mehed. Lõviosa haigestumistest  toimus Tais.

Eestis aga nakatumine süüfilisse ja gonorröasse ehk tripperisse väheneb. Terviseameti andmetel diagnoosisid meedikud Eestis 2009. aastal  kokku 59 süüfilisejuhtumit (2008.aastal 71 juhtumit). Gonokokknakkusesse haigestujaid oli 127 (2008. aastal 146), erinevaid klamüüdiahaiguseid diagnoositi 2015-l korral (tunamullu 2200 haigusjuhtu).

Kokku registreeriti Soomes enam kui 13 300 uut klamüüdiahaigustesse haigestumise juhtumit, kuid Soome tervishoiuministeeriumi andmetel võib haigestunuid olla tunduvalt enam. Klamüüdiainfektsioonidest 60 protsenti diagnoositi naistel, võrreldes 2008. aastaga oli mullu rohkem alla 20-aastaseid nakatunuid.

Klamüüdia järel on sagedasemad sugulisel teel levivad infektsioonid kondüloom- ja genitaalherpesed, kuid nendesse haigestumise üle Soomes statistikat ei peeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles