EIK kanepist: mõistet «ravim» saab kasutada vaid kasulike ainete kohta

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepileht
Kanepileht Foto: Postimees.ee

Euroopa Inimõiguste Kohus (EIK) leidis Saksa kohtu päringule vastates, et mõiste «ravim» määratluses on oluline, et ainel oleks kasulik toime, mistõttu ei saa seda terminit kasutada nt sünteetiliste kannabinoidide kohta, mis ei too kaasa organismi füsioloogilise talitluse paranemist.

Markus D. turustas oma kaupluses aromaatsete taimede segusid, mis sisaldasid sünteetilisi kannabioide, kirjutab Meditsiiniuudised. Farmaatsiatööstuse hinnangul ei avaldanud segud inimese füsioloogilisele talitlusele kasulikku toimet. Seetõttu leiti, et Saksa õiguse järgi on tegemist «kahtlase ravimiga», mille turuleviimine on keelatud.

Anonüümne G müüs e-kaubanduse veebisaidi kaudu aromaatsete taimede segusid, mis sisaldasid samuti sünteetilisi kannabioide. Ka nende taimede segude puhul kohaldati Saksamaal ravimeid reguleerivaid õigusnorme ja leiti, et tegemist on «kahtlase ravimiga», mille turuleviimine on keelatud.

Euroopa Liidu õiguse järgi tähendab «ravim» muuhulgas kõiki selliseid aineid või ainete kombinatsioone, mida võib kasutada või manustada inimeste meditsiiniliseks diagnoosimiseks või füsioloogilise talitluse taastamiseks, parandamiseks või modifitseerimiseks farmakoloogilise, immunoloogilise või ainevahetusliku toime avaldamise kaudu.

Saksa kohus tahtis Euroopa Kohtult sisuliselt teada, kas mõiste «ravim» hulka kuuluvad ka ained, mis ei too kaasa organismi füsioloogilise talitluse paranemist ja mida tarbitakse üksnes joobeseisundi tekitamiseks ning on seega inimese tervisele kahjulikud.

Euroopa Kohus leidis, et mõiste «ravim» sisustamisel tuleks lähtuda inimeste tervise kaitse tagamise eesmärgist, mõiste määratluses on oluline, et ainel oleks kasulik toime.

Ravimi definitsioonis kasutatud sõna «modifitseerima» tuleb kohtu hinnangul mõista nii, et see hõlmab aineid, mis võivad avaldada inimorganismi talitlusele ja inimese tervisele kasulikku mõju. Seega välistatakse mõistega «ravim» ained, millel on inimese organismi füsioloogilisele talitlusele küll modifitseeriv toime, kuid mis ei avalda sellele kasulikku mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles