Alzheimeri tõbe üritatakse tõrjuda noorte verega

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alzheimer'i tõbi on kõige sagedasem dementsuse vorm.
Alzheimer'i tõbi on kõige sagedasem dementsuse vorm. Foto: Panther Media / Scanpix

Hiljutised loomadega tehtud katsed on näidanud, et noorloomade elumahlad aitavad tõepoolest vananemist aeglustada ning juba oktoobris üritatakse sarnaste vereülekannetega esimest korda inimeste Alzheimeri tõbe tõrjuda.

Katseseeria, mille käigus Alzheimeri tõbe põdevatele vanemaealiste alla 30-aastaste vereplasmat siirdatakse, toimub New Scientisti teatel Ameerika Ühendriikides asuvas Stanfordi Meditsiinikoolis, vahendab ERRi teadusportaal.

Loomadega tehtud katsete tulemused on olnud seni paljutõotavad – noorloomade veri on aidanud parandada näiteks vanade hiirte mälu ja lõhnataju ning tõsta nende vastupidavust ja lihastoonust.

Tõenäoliselt on noorenemisprotsesside taga CDF11'na tuntud vereplasmas leiduv signaalvalk, mille suhteline sisaldus imetajate vereringes vananedes reeglina langema hakkab.

Ülekannete tulemus peaks olema pea koheselt näha – vähemalt on äärmiselt kiiresti paranenud katseloomade kognitiivne võimekus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles