Toitumishäireid võib esineda ka normaalkaalulistel teismelistel

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anoreksia. Pilt on illustreeriv.
Anoreksia. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Hiljutine uuring näitas, et ohtliku toitumishäire, anoreksia avaldumiseks ei pea teismelised sugugi mitte alati kõhnuma.

Uuringus jälgiti 99 12-19 aasta vanust teismelist, kellest 8 protsendil oli 2005. aastal diagnoositud teadmata põhjusega toitumishäire; 2009. aastal omas sellist diagnoosi aga juba 47 protsenti uuritavatest noorukitest, vahendab ERRi teadusportaal.

Jälgitavad noored patsiendid olid väga sarnased nii kehaliselt kui ka psühholoogiliselt ning kõik peale kõhnuse viitas anoreksia esinemisele.

Ka kaalukaotus oli sarnane, anoreksia diagnoosi korral keskmiselt 12.7 kg, teadmata põhjusega toitumishäire korral 13.1 kg.

Samas on just selliseid vähem ilmseid toitumishäireid väga raske diagnoosida, sest harjumuspärase mõtlemise järgi on anoreksia võtmejooneks madal kehamassiindeks -  keskendudes ainult sellele näitajale, võivad mitmed toitumishäire juhtumid jäädagi täheldamata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles