Puhkuse ajal võib ilusalongist saada kaasa tõsise tõve

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalahooldusesse minnes tuleks lisaks küünelakile hoolikalt valida ka salongi.
Jalahooldusesse minnes tuleks lisaks küünelakile hoolikalt valida ka salongi. Foto: SCANPIX

Tätoveering, nabarõngas või pediküür tunduvad igati puhkuseaega sobivat, kuid lisaks värvilisele kehakaunistusele võib salongist kaasa saada ka tõsise haiguse.

Austraalias on märgatavalt kasvanud nende inimeste arv, kes puhkuse ajal nakatusid B- ja C-hepatiiti, kirjutab news.com.au.

Austraalia hepatiidi liidu esindaja Helen Tyrelli sõnul tahavad nad inimesi hoiatada, et iga tegevus, kus nahka vigastatakse, võib viia hepatiiti nakatumiseni. «Jah, see tähendab ka pediküüri, tätoveeringute tegemist, neetide panemist  ja isegi hambaarsti juures käimist,» rõhutas ta. Nakkuse saamiseks piisab, kui instrumentide peal  on mikroskoopiline kogus nakatunud verd. «Ärge tehke protseduure, kus nahka läbistatakse, juhul, kui te pole veendunud, et instrumente on steriliseeritud,» toonitas ta.

Tyrelli sõnul sellistes tuntud puhkusekohtades nagu Bali, Tai, Vietnam ja Filipiinid C-hepatiit üheksa kuni kümme korda rohkem levinud kui Austraalias. Samas kehtivad seal leebemad reeglid tätoveeringu- ja pediküürisalongide seadmete steriliseerimisele.

Hepatiidid

Erinevate viirushepatiitide tähistamiseks on kasutusele võetud tähestik ja nii on teada A-, B-, C-, D- ja E-hepatiit.

•    A-hepatiit – kõige kergema kuluga, harva eluohtlik. Viirus eritub organismist roojaga ning kandub edasi pesemata käte, saastunud vee ja toiduga. Läbi põdenuna saab inimene eluaegse immuunsuse. Vaktsiin on olemas.

•    B-hepatiit – nakkusohtlikum kui A- ja C-hepatiidi viirus. Levib kaitsmata seksuaalvahekorra teel, ka otsesel kontaktil nakatunu verega. Võib progresseeruda krooniliseks maksapõletikuks. Vaktsiin on olemas.

•    C-hepatiit – levib peamiselt nakatunud vere kaudu, viiruse ülekandumiseks piisab ühest veretilgast, seksuaalsel ja olmelisel teel levib harva. Sageli progresseerub krooniliseks maksapõletikuks. Vaktsiini ei ole.

•    D-hepatiit – levib sugulisel teel ja kokkupuutes verega. Seda esineb palju Vahemere maades, kus nakatutakse vigastatud naha ja limaskesta kaudu. Profülaktikaks vaktsineerimine B-hepatiidi vastu.

•    E-hepatiit – esineb soojades maades, kuid järjest enam Euroopas. Eestis oli mullu üks juhtum. Viirus eritub organismist roojaga ning kandub edasi pesemata käte, saastunud vee ja toiduga. Võib progresseeruda krooniliseks maksapõletikuks. Vaktsiini pole.

Allikas: Tarbija24

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles