Lugeja küsib: kas internetis ringlev antibiootikumi-retsept on ohutu?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maiasmokkade lemmik: mesi võib olla üks kõige maitsvamaid looduslikke ravivahendeid.
Maiasmokkade lemmik: mesi võib olla üks kõige maitsvamaid looduslikke ravivahendeid. Foto: SCANPIX

«Kas internetis jagatav antibiootikumi valmistamise õpetus on ohutu ja kui on, siis kas see on tegelikult ka inimest abistav?» küsis lugeja.

Lugeja viidatud õpetus, kuidas kodus looduslikku antibiootikumi valmistada, asub siin.

Vastab Ravimiameti peadirektori asetäitja Katrin Kiisk.

Sõna «antibiootikum» võiks olla ka retsepti kontekstis jutumärkides. Nimelt siirupis sisalduvad ained ei oma bakterite kasvu pärssivat või neid hävitavat toimet nagu antibiootikumidele omane. Sellest tulenevalt on küll absoluutselt õige väide, et: «...sellel puuduvad kõrvalnähud, mis tavaliselt ilmnevad peale farmatseutiliste antibiootikumide tarvitamist»,  kuid võrdlus ise ei ole asjakohane - ei ole mõtet võrrelda omavahel toitu ja ravimeid ning nende toimeid või kõrvaltoimeid.

Immuunsüsteemi tugevdamiseks (nagu artikli lõpupoole kirjas), on kombinatsioon väga sobiv. Enamasti kasutatakse neid aineid (mesi, küüslauk, sidrun, ingver) üldtoniseeriva vahendina immuunsüsteemi tugevdamiseks ja külmetuse korral. Sidruni immuunsüsteemi ergutav toime peitub tema C-vitamiini sisalduses. Tšillipipral ja kaneelil on peale üldtugevdava toime ka söögiisu suurendav ja seedimist soodustav toime.

Ühesõnaga selline kodusel moel valmistatud siirup võib aidata tõsta organismi loomulikku kaitsevõimet, aga tõsise haigestumise korral tuleb ravi osas siiski arstiga nõu pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles