Maailma veidramad terviseprotseduurid

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalapediküür.
Kalapediküür. Foto: Igor Yakunin/AP

Austraalia väljaanne news.com.au tõi välja maailma veidramad terviseprotseduurid – nii mõnedki neist on meilgi populaarsust kogunud.

Kuumaveeallikad

Jaapan on tuntud oma rohkete kuumaveeallikate (onsen) poolest. Neis käiakse nii lõõgastumise eesmärgil kui ka meditsiinilistel põhjustel, nagu näiteks närvisüsteemi häired ja seedimisprobleemid.

Kuumaveeallikas Jaapanis. Allikas: wikipedia.org
Kuumaveeallikas Jaapanis. Allikas: wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Mudavann

Mudavannid on olnud populaarsed tuhandeid aastaid, kuna ravimudal on põletikuvastane ja lõõgastav toime. Mudas leiduvad mineraalid aitavad muuhulgas leevendada lihasvalu. Samuti on ravimudal kooriv toime, mis tagab sileda naha.

Venemaal mudavees lõõgastujad. Allikas: Itar-Tass
Venemaal mudavees lõõgastujad. Allikas: Itar-Tass Foto: Matytsin Valery/COVI

Detox programm

Järjest kiirema elutempo tõttu on muutunud sellised programmid populaarseks, kuna aitavad võidelda nn toksilise stressiga. Järelvalve all peetakse mahlaplaaste, võetakse taimseid preparaate, tehakse Colon-hüdroteraapiat ehk sügavat sooltepuhastust, maksapuhastust, joogat ning mediteerimist.

Jooga annab hea enesetunde. Allikas: Itar-Tass
Jooga annab hea enesetunde. Allikas: Itar-Tass Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Näohooldus 24-karaadise kullaga

Räägitakse, et Kleopatra magas kuldse maskiga näol, mistõttu püsis tema nahk nooruslikuna. USA kuulsuste seas on suurt populaarsust kogunud näohooldus, mille puhul kaetakse nägu 24-karaadise kullaga. See pidavat olema koguni põletiku-, akne- ja vananemisvastase toimega.

Kliendi nägu on kaetud kullaga. Allikas: Reuters
Kliendi nägu on kaetud kullaga. Allikas: Reuters Foto: KHAM/REUTERS

Kalapediküür

Eriti populaarne on kalapediküür Kagu-Aasias. Kummaline ilurituaal peaks aitama vabaneda surnud nahast, andma nahale terve välimuse, muutma jalad siledaks ja mõjuma noorendavalt. Samas on see tõstatanud näiteks USAs mitmeid küsimusi alates eetilistest kaalutlustest seoses kalade kohtlemisega ja lõpetades inimeste terviseprobleemidega.

Kalapediküür. Allikas: Scanpix
Kalapediküür. Allikas: Scanpix Foto: SCANPIX

Õllevann

Õllevannid on populaarsed näiteks Tšehhis ja Saksamaal. Räägitakse, et soojal õllega täidetud vannil on raviv toime, nimelt aitab see välja higistada mürke. Humal on aga kooriva toimega ning aktiivne õllepärm toidab nahka vitamiinidega.

Õllevannid. Allikas:
Õllevannid. Allikas: Foto: Caters News Agency

Krüoteraapia

Krüoteraapia ehk külmravi on populaarne näiteks Soomes. Kliendid istuvad nn jäätünnis, kus on isegi kuni 110 külmakraadi. Krüoteraapia elavdab vereringet, ravib ning vähendab liigestes ja lihastes põletikku.

Krüoteraapia ehk külmravi. Allikas: AFP
Krüoteraapia ehk külmravi. Allikas: AFP Foto: FRANCK FIFE/AFP

Massaaž joa all

Kui vähegi võimalust, katsuvad puhkajad leida mõne võimsa joa, mille all seista ja lõõgastuda. Populaarsemad kohad on näiteks Taimaal ja Balil.

Juga pakub jahutust ja massaaži. Allikas: AFP
Juga pakub jahutust ja massaaži. Allikas: AFP Foto: Armend Nimani/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles