Uuring: kalasööjatel on tervem süda

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe.
Lõhe. Foto: SCANPIX

Keskealistel meestel, kes iga päeva kala söövad, on oluliselt väiksem risk südamehaiguste, diabeedi ja infarkti ilmnemiseks.

Uurijate sõnul klapib nende avastus katsetega, mis on näidanud, et rasvases kalas sisalduvad Omega-3 tüüpi rasvhapped on südamele kasulikud, vahendab Reuters.

Kõige rohkem leidub Omega-3 happeid lõhes, makrellis ja heeringas. Katsed on näidanud, et kalaõli sisaldavad preparaadid aitavad vererõhku langetada ja südamehaigete eluiga pikendada.

Käesolevas uuringus osales 3500 Korea elanikku vanuses 40-69 aastat. Tulemused näitasid, et iga päev ühe portsjoni jagu kala söövatel meestel tekkis harvem kui kord nädalas kala söönutega võrreldes 57 protsenti väiksema tõenäosusega metaboolse sündroomi nimeline ainevahetushäire. Naiste puhul sellist seost ei täheldatud.

Metaboolsele sündroomile on omased kõrge vererõhk ja -suhkur, kõhurasva suur hulk, madal hea kolesterooli ja kõrge triglütseriidide tase veres. USAs kogutud andmete põhjal suurendab metaboolse sündroomi käes kannatamine südameinfarkti ja insuldi riski kahekordseks ning ennustab edasiste tervisehädade teket.

Uuringu läbi viinud teadlased Seouli ülikoolist rõhutasid, et teema selgitamiseks tuleks korraldada edasisi uuringuid ning samuti ei oska nad soovitada, milline peaks olema optimaalne toidust saadav Omega-3 rasvhapete hulk. USAs praegu kehtivate soovituste kohaselt tuleks nädalas süüa kaks portsjonit rasvast kala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles