Uuring: abieluõnn sõltub suuresti naise rahulolust

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaabielus olevate paaride lukorraldus võib olla täpselt samasugune nagu ametlikus abielus paaride puhul, aga kui ühe elukaaslasega peaks midagi juhtuma, on teine pool kaitsetu.
Vabaabielus olevate paaride lukorraldus võib olla täpselt samasugune nagu ametlikus abielus paaride puhul, aga kui ühe elukaaslasega peaks midagi juhtuma, on teine pool kaitsetu. Foto: SCANPIX

Inglise keeles on ütlemine: Happy wife, happy life, ehk siis õnnelik abikaasa (naine), õnnelik elu. Uue Rutgersi ülikooli uuringu kohaselt on selles oma tõetera: selgus, et mida õnnelikum on pikaajalises abielus naine, seda õnnelikum ka tema abikaasa, seejuures sõltumata sellest, kuidas ta isiklikult oma abielu hindab.

Varasemad uuringud on näidanud õnneliku abielu positiivset mõju tervisele, üks neis näitas näiteks konkreetselt, et õnnelik abielu või paarisuhe võib vähendada südame-veresoonkonna haiguste riski. Teise uuringu järgi sõltub aga abieluõnn sellest, kui rahulikuks suudavad naised peretülide ajal jääda, kirjutab Medical News Today.

Ajakirjas Journal of Marriage and Family avaldatud uuringu raames analüüsisid Rutgersi professor Deborah Carr ja Michigani ülikooli proffesor Vicki Freedman ühte 2009. aastal läbi viidud uuringut, et hinnata vanemas eas täiskasvanute abielu kvaliteeti ja õnne. 

«Ma arvan, et asi on selles, et kui naine on abieluga rahul, kipub ta oma mehe jaoks palju rohkem tegema, millel on positiivne mõju viimase elule,» ütles professor Carr. 

Ta lisas,  et kuna mehed räägivad oma suhtest tavaliselt vähem, ei pruugi nende rahulolematus naistele üle kanduda. 

Teadlaste sõnul erineb nende uuring varasematest selle poolest, et keskendub mõlema osapoole isiklikele tunnetele abielu suhtes, et hinnata, kuidas need mõjutavad nende psühholoogilist heaolu.

Nad võtsid vaatluse alla 394 paari andmed, kus vähemalt üks osapool oli 60-aastane või vanem. Keskmiselt olid uuringusse kaasatud paarid abielus olnud 39 aastat. 

Professor Carr ja Freedman esitasid osalejatele küsimusi selle kohta, kas partner hindab neid, vaidleb nendega, mõistab nende tundeid või ärritab neid. Samuti pidid nii mehed kui naised pidama päevikut selle kohta, kui õnnelikud nad olid olnud eelneva 24 tunni jooksul, kui käisid poodlemas, tegid koduseid toimetusi või vaatasid telerit. 

Osalejate üldine rahulolu eluga oli kõrge, tasemel 5 kuuest, ja mehed kippusid hindama oma abielu veidi positiivsemalt kui naised.

Professor Carri sõnul oli kõrgemalt hinnatud abielus olemine seotud suurema üldise rahulolu- ja õnnetundega mõlema partneri puhul. 

Samas leidsid nad lisaks, et kui nende mehed jäid haigeks, siis naiste õnnetunne langes, kuid meeste õnnetase ei muutunud, kui nende naised haigeks jäid. 

Professor Carri sõnul võib see olla seotud sellega, et naised on peres tavaliselt peamised haige eest hoolitsejad, mis võib aga tekitada neile stressi. «Ja tihti, kui naine jääb haigeks, siis ei hoolitse tema eest mitte tema mees, vaid hoopis tütar,» lisas ta. 

Kokkuvõttes ütlevad uurijad, et mehe rahulolu nii abielu enda kui eluga tervikuna toetab väga tugevalt see, kui naine hindab abielu samuti õnnelikuks, ja nii ka vastupidi, rahulolematuse puhul.

Uuringu autorite sõnul on see väga oluline, sest abielu kvaliteet võib mõjutada vanemas eas inimeste tervist ja heaolu. Õnnelik abielu kaitseb aga mõlemat partnerit vananemisega seotud stressorite eest ja aitab hakkama saada tervisemuredega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles