Esimene kaugele arenenud melanoomi ravim leidis heakskiidu

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimi väljatöötamine.
Ravimi väljatöötamine. Foto: SCANPIX

Ameerika Toidu- ja Ravimiamet (FDA) kiitis heaks pembrolizumabi ravi kasutamiseks nendele patsientidele, kellel on kauges staadiumis melanoom, mida ei saa opereerida, ning kelle kasvaja ei allu enam teistele rohtudele.

FDA sõnul moodustab nahavähi vorm melanoom juba hinnanguliselt 5 protsenti kõikidest vähkidest, mis USAs avastatakse. Melanoom tekib siis, kui vähirakud hakkavad arenema pigmendi eest vastutavates naharakkudes. Ameerika Riikliku Vähiinstituudi prognoosi järgi saab sel aastal melanoomi diagnoosi 76 100 ameeriklast ning 9710 sureb haigusesse.

Pembrolizumab on esimene USAs heaks kiidetud ravim, mis blokeerib rakusisese signaaliraja PD-1, mis takistab organismi immuunsüsteemil hävitada melanoomirakke. Pembrolizumabi kasutamine on ette nähtud immuunteraapia osana pärast ravi imilimumabiga.

Kõnealune uus ravim, pembrolizumab, on 2011. aastast alates juba kuues uus melanoomi ravim. Enne seda on FDA heaks kiitnud mullu ravimid nagu dabrafenib ja trametinib, 2011. aastal ka ipilimumabi kasutamine.

«Erinevatel ravimitel on erinevad toimemehhanismid ja need loovad melanoomiga patsientidele uusi võimalusi,» lausus FDA ametnik Richard Pazdur.

Pembrolizuma ravim hakkab eelduste järgi USAs ühes kuus maksma 12 500 dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles