Kiusamise mõju sõltub geenidest

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Londoni Kings College’i ja Duke’i ülikooli teadlased leidsid, et kiusamise mõju laste psüühikale sõltub geenidest.

Üha uued uurimused näitavad, et kiusamise ohvriks langenud lastel võivad tekkida emotsionaalsed häired, muu hulgas depressioon. Kuid sellised probleemid ei teki sugugi mitte kõigil kiusatud lastel, vahendab Tartu ülikooli tehnoloogiapotaal Novaator LiveScience’it.

Ajakirja Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry augustinumbris avaldatud artiklis analüüsivad teadlased, kui palju mõjutab kiusatud laste psüühikat varieeruvus geenides.

Vaatluse alla võeti 2232 samast soost kaksikut, keda uuriti vanusevahemikus 5 kuni 12 eluaastat. Teadlased hindasid laste emotsionaalseid probleeme, lähtudes emade ja õpetajate tehtud vaatlustest. Laste põse siseküljelt võetud proovist eraldati DNA, et analüüsida varieeruvust uurimise all olnud geenis.

Teadlased leidsid, et erinevused 5-HTTLPR nime kandvas geenis mõjutavad seda, kas kiusamise ohvril tekivad emotsionaalsed probleemid või mitte. Geenide mõjutatud vastuse tugevus sõltub aga omakorda sellest, kui sageli lapsi kiusatakse – geenide ja keskkonna koosmõju oli uurimuses tugevaim siis, kui lapsi kiusati sageli.

Teadlased kirjutavad: «Geenide mõju jäi alles ka siis, kui kontrollisime laste kiusamiseelseid emotsionaalseid probleeme ja teisi riskifaktoreid, mis samas perekonnas kasvavatel lastel samad peaksid olema.»

Teadlased loodavad, et sellised geeniuuringutel põhinevad uurimused võivad viia tõsisema suhtumiseni koolikiusamisse ning aidata kokkuvõttes laste psühhopatoloogiat harvemaks muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles