Uuring: talisman toob tõepoolest õnne!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amulett kaelas või taskus lisab inimesele enesekindlust ja seeläbi muudab igapäevaelus edukamaks.
Amulett kaelas või taskus lisab inimesele enesekindlust ja seeläbi muudab igapäevaelus edukamaks. Foto: SCANPIX

Saksamaal tehtud uuringu kohaselt muudavadki esemed, mida inimesed oma õnneamulettideks peavad, neid igapäevastes tegemistes edukamaks, kirjutas uudisteportaal Medicine.net.

Ühes katses osalenud vabatahtlikud andsid esmalt uurijatele oma õnnetoovad talismanid. Nende
hulgas oli nii vana pehme mänguasi, võti, kaunis kivi, pudupoest pärit ehteid. Pooled vabatahtlikest said oma amuleti enne testi tegemist tagasi. Katsest selgus, et just need inimesed, kellele nende õnnetalisman tagasi anti, saavutasid head mälu nõudnud testides paremaid tulemusi.

Teises katses paluti 51-l sakslannal täita lihtne mehhaanilist käteosavust nõudnud ülesanne- nad pidid väikesi palle tahvlitel olnud aukudesse asetama. Selgus, et need naised, kes enne ülesandega alustamist endale «pöialt hoidsid», sooritasid ülesane kiiremini kui need , kellele lihtsalt öeldi, millal alustada.

«Ebausk lisab inimesele enesekindlust,» nentis uuringu üks juhte, Kölni ülikooli sotsiaalpsühholoog  Lysann Damisch. «Teisisõnu, kui sul on su õnnetalisman kaasas, tunned end enesekindlamana ning eelseisev ülesanne või katsumus pelutab vähem. Sa suudad end rohkem mobiliseerida ja lõppkokkuvõttes sooritad ülesande paremini. Täpselt nagu kuulsas multifilmis «Dumbo». Dumbogi ei vajanud ju lendamiseks õnnesulge, vaid eneseusku,» selgitas psühholoog.

Tavainimeste amuletid võivad küll olla samasugused kui saksa psühholoogide uuringus, seevastu on paljud tuntud inimesed kuulsad oma veidrate talismanide poolest. Nii näiteks kannab tennisetäht Serena Williams ühe turniiri ajal ühtesid ja samu sokke, Coldplay solist Chris Martin aga peseb alati vahetult enne lavale minekut hambaid. Eriti veider harjumus on näitlejatar Megan Foxil- ta kuulab lennureisi ajal alati Britney Spearsi, väites, et ainult nii õnnestub tal lennukatastroofi vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles