Paljud töötajad veedavad päeva ebainimlikus kuumuses

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstid soovitavad kuumal ajal jätta keskpäevane aeg puhkamiseks.
Arstid soovitavad kuumal ajal jätta keskpäevane aeg puhkamiseks. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Sajad töötajad on oma töökohal kimpus kuumuse ja õhupuudusega ning tööinspektsioon saab selle kohta iga päev kaebekõnesid, kuid seadus tööruumides lubatud temperatuuri maksimumi ette ei kirjuta.

Kui Soomes peab tööandja hoolitsema selle eest, et temperatuur tööruumides jääks alla 28 kraadi, siis Eestis ütleb seadus vaid, et töökoha õhutemperatuur ja -niiskus peavad olema tööülesande täitmiseks sobivad, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Tallinna Autobussikoondise reisisaaja Natalja Demidova sõnul oli neil bussis hiljuti 38 kraadi sooja ja kuna ükski linnaliinibuss pole konditsioneeriga varustatud, kuulub 30-kraadine kuumus transporditöötajate igapäevaste «töömõnude» hulka.

Kuumus kipub talumatuks muutuma ka paljudes raamatukogudes, söögikohtades ja kontorites, kus kliimaseade on lakanud töötamast või puudub hoopiski. Näiteks statistikaameti ruumides tõusis temperatuur hiljuti 37 pügalani.

Tööinspektsiooni osakonna tervisehoiu peaspetsialist Silja Soon rääkis, et kui tööandja midagi muuta ei taha, siis peaks töötaja ilmselt lööma oma selja sirgu ja survestama tööandjat ehk lähtuma sellest, et töötajal on õigus keelduda tööst või peatada töö, mille täitmine seab ohtu tema või teiste isikute tervise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles