Ketamiin – kas tuleviku depressiooniravim?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2931675
2931675 Foto: SCANPIX

Depressioon on läänemaailmas väga laialt levinud probleem ning paljusid inimesi ei suudeta aidata ka tavaliste antidepressantidega, mis omakorda tähendab suuremat alkoholi ja narkootikumide kuritarvitamise ja enesetapuriski. Ent teadusmaailmas on WebMD andmetel tärkamas uus lootus: tuimastusvahend ketamiin. 

Ketamiini kasutatakse tuimastusvahendina nii inimestel kui loomadel (näiteks hobuste rahustamiseks). Illegaalsel tarvitamisel tekitab ketamiin joovet, mille toime on sarnane PCP-le koos LSD-le omaste visuaalsete efektidega, kuid nõrgema mõjuga. Tarvitamine moonutab aja- ja kohataju, tekivad meelepetted ning ebareaalsuse tunne, kirjutab narko.ee.

Eestis liigub ketamiin nn ecstasy-tüüpi tablettides, seega tarvitatakse seda põhiliselt tantsupidudel (klubides). Nii PCP kui ka ketamiin tekitavad agressiivsust, seepärast võib neid aineid tarvitanud inimene olla ohtlik nii endale kui teistele. Ketamiini mõju all ei tunne inimene valu ning võib ennast ja teisi tõsiselt vigastada. Tarvitajal on ainitine pilk ja liigutamisraskused, tema kõne on segane ja aeglane.

Kuid kõigest sellest hoolimata kirjutab WebMD, et depressiooni all kannatavad patsiendid, keda tavaline ravi ei ole aidanud, on saanud ketamiinist abi. Psühhiaater Kyle Lapidus sõnas, et ketamiini positiivne toime depressiooni ravis on väga muljetavaldav ja tõendid selle kohta väga tugevad, ehkki siiani on uuringud hõlmanud üsna väikest arvu inimesi. 

Ketamiin toimib väga kiiresti – juba mõne tunniga – ja tervishoiutöötajad, kes annavad seda oma patsientidele raviannustes, ütlevad, et kõrvaltoimed on enamikul juhtudel väga kerged ja lühiajalised. Samas ei ole ketamiini sellise tarvitamise pikaajalist mõju veel põhjalikult uuritud ning ka USA toidu- ja ravimiamet (FDA) ei ole seda depressiooni ravimeetodina heaks kiitnud. 

Lapiduse sõnul ei ole arstide puhul samas ebatavaline, et patsientide ravis kasutatakse ravimeid, mis pole konkreetse seisundi puhul ametlikku heakskiitu veel saanud. Ketamiini puhul on uuringud veennud psühhiaatrit, et sellest on depressiooni all kannatavatel patsientidel abi. 

Ehkki asjatundjad ei tea täpselt, kuidas ketamiin depressiooni puhul töötab, on kindel see, et ta töötab teistmoodi kui levinud antidepressandid nagu Prozac, Zoloft ja Effexor. Lisaks sellele, et see tähendab võimalust aidata neid, kelle puhul antidepressandid ei tööta, on psühhiaater Alan Manevitzi sõnul ketamiini suureks plussiks ka kiire toime. Kui antidepressant võib mõjuma hakata alles nädalate või isegi kuude pärast, siis ketamiin hakkab toimima juba samal päeval. 

Samas hoiatab ta, et ükskõik, kui edukaks ravi ketamiiniga ka ei osutuks, ei saa depressiooni ravimisel loota ühele ainsale ravimeetodile – pigem peab lähenemine olema kompleksne. Manevitz märkis, et ketamiin ei ole kindlasti mitte imeravim, ent ta võib päästa depressiooni all kannatavad patsiendid kõige hullemast seisundist, kus miski muu enam ei aita. Näiteks võib see tänu oma kiirele toimele päästa depressiooniga sageli kaasnevatest enesetapumõtetest. Kui kaua ravimi toime kestab, ei ole veel täpselt teada, kuid arvatakse, et mõne päeva või nädala. Mõnel juhul võib aga sellest tõepoolest piisata kõige hullema ärahoidmiseks. 

Elizabeth Ballard avaldas augustikuus uuringu, mis näitab, et ketamiin vähendab enesetapumõtteid sõltumata mõjust depressioonile või ärevusele endale. Ballardi sõnul on see väga oluline avastus, sest mitte kõik enesetapud ei ole seotud depressiooniga – tegemist võib olla ka traumajärgse stressihäire, alkoholi- või uimastisõltuvuse või piirialase isiksushäirega.

Lapidus kasutab ketamiini oma kliinikutes juba praegu, kuid peamiselt ninasprei vormis. See on meetod, mis osutus tema ja tema Mount Sinai Icahni meditsiinikooli kolleegide läbi viidud uuringutes kõige efektiivsemaks. 

Manevitz, kes on samuti kasutanud ketamiini oma patsientide ravis, märkis, et ketamiini potentsiaal pikaajalise ravimeetodina ei ole veel teada. Küsimus on tema sõnul selles, kuidas positiivset toimet pikaajaliselt säilitada. Ka Lapiduse sõnul on seni uuritud ühekordse ravi mõju ja seetõttu tuleb seda veel edasi uurida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles