Teadlane: väikelapse menüüs peab olema liha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikelapse menüüs peab liha olema, kinnitab USA juhtiv toitumisteadlane.
Väikelapse menüüs peab liha olema, kinnitab USA juhtiv toitumisteadlane. Foto: SCANPIX

Lapsele tuleb tema esimestel eluaastatel anda piisavas koguses loomseid toiduaineid, sealhulgas liha. Taimetoitlus põhjustab püsivaid kahjustusi väikelapse arengus, ütles toitumisteadlane, California ülikooli professor Lindsay Allen.

Liha ja lihasaadused sisaldavad väärtuslikke toitaineid, mida ei leidu üheski teises toiduaines. Liha on praktiliselt võimatu väikelapseeas mingi teise toiduainega asendada, rääkis Allen ajakirjale Nature.

Ta oli eriti kriitiline vanemate suhtes, kes suruvad oma lastele peale täielikku taimetoitlust, milles on välistatud nii liha kui ka piim, juust ja või. «Pole mingit küsimust, et on ebaeetiline kasvatada oma lastest rangeid taimetoitlasi,» ütles ta.  

Professor viitas Keenias läbiviidud uuringule, mille kohaselt kiirendas isegi kõigest kaks lusikatäit liha seni alatoidetud 544 keskmiselt seitsmeaastase lapse igapäevases menüüs tunduvalt nende vaimset ja füüsilist arengut. Kaks aastat kestud uuringu ajal arenesid just need lapsed, kes said toiduks liha, füüsiliselt kõige kiiremini, tunduvalt paranesid nende laste vaimsed võimed, lapsed muutusid isegi koolis aktiivsemateks, jutukamateks, mänguhimulisemateks.

«Lihas sisaldub kontsentreeritud kujul selliseid tähtsaid mikrotoitaineid nagu tsink, B12-vitamiin, kaltsium, raud ja A-vitamiin. Taimset päritolu toiduainetest on neid inimesel raske omastada,» selgitas professor.

Nii Ameerika Ühendriikides kui ka Suurbritannias tehtud uuringutes on täheldatud, et toiduvalik, millest puuduvad liha- ja piimatooted, aeglustab lapse arengut.

Alleni sõnul võivad täiskasvanud küll vältida loomset päritolu toiduaineid, kuid väikelapse arengu seisukohalt on terviseriskid liiga suured.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles