Miks on elanikkonna vananemine kasulik?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionär.
Pensionär. Foto: SCANPIX

Saksa demograafid eesotsas Fanny Klugega Max Plancki demograafiauuringute instituudist märgivad, et rahvastiku vananemine võiks üleminekuperioodi järel maailmale ja ühiskonnale isegi soodsalt mõjuda.

Näiteks võiks see kõrgema haridustaseme arvelt ja töövõimeliste elanike hulga vähenemise valguses tuua kaasa üldise produktiivsuse kasvu, vahendab ERRi teadusportaal.

Kui 2008. aastal oli kõrgharidus neljandikel sakslastel, siis 2053. aastaks võiks see ennustuste kohaselt olla igal kolmandal, töötavate inimeste hulgas aga isegi 41 protsendil.

Samal ajal seostub elanikkonna vananemine väiksema süsinikujalajäljega - kui täiskasvanuikka ja tööturule alles jõudvad inimesed kalduvad koos keskealistega rohkem tarbima ja kaugemale reisima, siis elu teises pooles võib märgata vastupidiseid suundumusi.

Nõnda võiks emissioonide hulk elaniku kohta tänapäevast tarbimisprofiili aluseks võttes elanikkonna vähenemise ja vananemise arvelt langeda sajandi keskpaigaks 1940. aastate lõpu tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles