Kuidas puhkusereisil jalgade tursumist vältida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikkade matkade ajaks tuleb jalga panna hästi sisse kantud jalanõud ja spordisokid.
Pikkade matkade ajaks tuleb jalga panna hästi sisse kantud jalanõud ja spordisokid. Foto: SCANPIX

Nii lennuki- kui eriti bussisõit tekitavad praeguste palavate ilmadega kergesti jalaturseid. Veeniverevarustuse häirete korral tuleks kasutada turseid alandavaid geele, mille toimeaineteks on hepariini või rutosiid, soovitas apteegiketi Apteek1 Aia apteegi juhataja Liia Saava.

«Jalgade võimalikele tursetele tuleks mõelda juba enne ees ootavat pikka lennu- või bussireisi. Eelnevalt võiks mõne päeva jooksul jalad ööseks hepariini (näiteks Lioton 1000) või rutosiidi (näiteks Venoruton) sisaldava kreemiga sisse määrida. Kindlasti juleks turseid alandavaid geele jalgadele määrida vahetult reisi eel,» soovitas proviisor.

Hepariinil on tõestatud põletiku- ja tromboosivastane toime, kasutatakse veenipõletike ja verevalumite korral. Hepariin soodustab pindmiste verevalumite imendumist, mille tulemusena väheneb kudede pinge ja sellest tingitud valu.

Kumb aga valida, kas geel või kreem? Kuiva naha korral on soovitatav kasutada kreemi või salvi. Geel sel juhul ei sobi, sest sisaldab sageli alkoholi, mis kuivatab nahka.

Veresoontekirurg Ilmar Amjärv soovitab just selliseid geele, mis sisaldavad hepariini vähemalt 300 ühikut ühe grammi geeli kohta. Lioton 1000 ühes grammis geelis on hepariini 1000 toimeühikut. Lioton on hetkel apteegist saadaolevatest geelidest kõige tugevama hepariini kontsentratsiooniga geel.

Eriti tõsiselt peavad võimalikku trombooside tekkimise riski suhtuma need inimesed, kel jalgadel veenilaiendid. «Nemad peaksid enne reisi ja reisi ajal väikestes kogustes tarvitama «südameaspiriini» ehk Hjertemagnyli, mis veenitromboosi ohtu tunduvalt vähendab, samuti kandma reisisukki,» soovitas Saava.

Mis need reisisukad on?

Kui veenilaiendite korral on hea soetada suurema rõhuga survepõlvikud, siis bussi- või lennureisi ajaks võiks kanda väiksema rõhuga põlvikuid. Infot, millise rõhuga põlvikuid mis juhtumil kanda, saab nii arstilt kui ka apteekrilt.

Kompressioonsukk parandab venoosset hemodünaamikat ja jalgade turseid. Valikul tuleb tähelepanu pöörata suka kompressiooni klassile (EU standard). Kvaliteetsel sukal peaks see olema märgitud pakendil. Esimene klass on profülaktiline tugisukk. Ravisuka klass algab teisest klassist. Erinevate rõhkudega sukkade võrdlevad uuringud ei ole tõestanud, et kolmanda või neljanda klassi ravisukad annaksid veenipuudulikkuse ravis paremaid tulemusi, küll talutakse aga neid jalal halvemini.

Millega ravida sinikaid

Hepariini sisaldavate geelide kasutamisest on abi ka suvise sinikate ravis, nende regulaarne kasutamine kiirendab verevalumi taandumist tunduvalt. Samas on igas suuremas apteegis olemas ka Venemaal toodetav spetsiaalne verevalumite raviks mõeldud salv «Badjaga», mille peamiseks toimeaineks on jõekäsna ekstrakt. Ka seda geeli regulaarselt kasutades taandub verevalum tunduvalt kiiremini.

«Muidugi peab väsinud jalgade korral meeles pidama, et oluline on puhkus, massaaž ja treening säärelihastele - iga päev tuleks mitu korda tõusta vaheldumisi varvastele ja kandadele. Võimalusel tõsta jalad kehast kõrgemale,» soovitas Saava.

Sporditraumade tagajärjel tekkinud liigeste- ja lihasvalude korral tuleks apteegist soetada külmageel, mis leevendab turseid ja põletikku. Kukkumistel tekkinud kriimustuste ja väiksemate haavade puhul on väga oluline koht korralikult puhastada ning vajaduse korral panna peale plaaster või side, et vältida infektsiooni.

Kuidas leevendada jalgade higistamist

«Jalgade rohke higistamine põhjustab seenhaiguste teket, seega tuleks jalahügieeniga väga hoolas olla eriti just suvekuudel, »hoiatas Saava. Igapäevane jalapesu on tema sõnul väga oluline, et vältida liigset higistamist. Peale pesu on oluline palavatel ilmadel kasutada ka jahutavaid geele ja kreeme, et vältida paistetusi ja turseid. Apteekides on müügil ka spetsiaalsed puudrid ja deodorandid, milles on seeninfektsiooni ennetavaid aineid On olemas ka antibakteriaalsed sokid - seenhaiguste ja higistamisvastase toimega. Kui külastada näiteks keeglisaale, kus mitmed inimesed kasutavad samu jalanõusid, peaks kaasas kandma desinfektsioonispreisid, millega siis hiljem jalgu puhastada. Sama vahendit võib jalgade puhastamiseks kasutada ka näiteks külastades ujulaid ja veeparke. Juba tekkinud nahaseene raviks müüakse apteekides spetsiaalseid kreeme, mis on saadaval ilma retseptita.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles