Randmepaelad peidavad hirmuäratavaid terviseriske

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loom-bands.
Loom-bands. Foto: SCANPIX

Kummist, pliist ja kaadmiumiühenditega randmepaeladele ja aksessuaaridele kehtivad regulatsioonid, mis piiravad neis kasutatava lubatud hulga keelatud aineid. Globaalsel turul ei pea neist piiridest eriti keegi kinni, mis on toonud väga dramaatilisi tagajärgi inimeste tervisele.

Värvikirevad randmeaksessuaarid ei jäta kedagi külmaks ja kui need kusagil müügiletil väljas on, kõnnivad vähesed neist huvitult mööda. Isegi Kate Middleton (vaata pilti siit) kannab neid, kirjutab Bild der Frau.

Loom-bandsi silikoonist käepaeladel (tihedaks paelaks põimitud, enamasti neoonvärvides aksessuaar - toim.) on lisaks ilmselgele ohule väikelastele (kel osakeste allaneelamisel tõsiseid seedeprobleeme tekkida võib) ka teised tervistkahjustavad mõjud.

Probleem seisneb selles, et originaaltoodet on tänaseks miljoneid kordi kopeeritud. Raske on kontrollida, millistes neist on jälgitud lubatud materjalide kasutamise piirnorme ja millistes mitte. Näiteks, mõningatel juhtudel on avastatud järgi tehtud käepaeltest 50 protsenti rohkem plastifikaatori sisaldust kui lubatud. Ainel võib kõrvalnähuna põhjustada muutusi koguni inimese geneetilises materjalis. Terviseeksperdid soovitavad veenduda nende käepalte ostmisel nende ehtsuses ning selles, et nende tootmine oleks kontrollitud.

Lapsevanemad peaksid eriti ettevaatlikud olema oma lastele ehete ostmisel. Mõned aastad tagasi neelas nelja-aastane ameerika poiss alla südamekujulise ripatsi. Kolm päeva hiljem suri ta pliimürgitusse. Saksamaa nõuete kohaselt ei tohiks ehe oma kaalust sisaldada rohkem kui 0,05 protsenti pliid.

«Ehete kohta, mis on tellitud internetist või ostetud mõnelt kuurortreisilt, kehtib see, et nende turvalisuses ei saa kunagi kindel olla,» ütleb dermatoloog Ellen Meyer-Rogge.

Isegi kui neelata alla pisike kogus saastunud ainet, võib see halvimal juhul sattuda luudesse ning viia aastate pikkuse organismis ringlemise järel ajukahjustuseni.

«Kes tahab olla täiesti kindel, peaks ostma ehteid usaldusväärselt kaubitsejalt, kes kinnitab toote koostisosade proportsioonid ja teab selle tootmisprotsessist kõike,» soovitab Meyer-Rogge läheneda ostude tegemisele teadlikumalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles