Miks peaksid inimesed rohkem putukaid sööma?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuleviku lihaks on tõugud ja putukad? Fotol kuivatatud rohutirtsud
Tuleviku lihaks on tõugud ja putukad? Fotol kuivatatud rohutirtsud Foto: SCANPIX

Aastaks 2100 elab maailmas juba 11 miljardit inimest. Nii paljude toitmist vajavate kõhtudega ning selleks ajaks juba kaugemale arenenud kliimamuutused peaksid panema inimesi mõtlema sellele, mida ja kuidas süüa.

The Economist avaldas video, milles selgitatakse miks peaksime hakkama kaaluma oma menüüsse uut valguallikat – putukaid – lisama, vahendab Huffington Post.

Kuigi putukad ei pruugi paljudele inimestele mokkamööda olla, selgitab video, miks on need inimesele head. Lisaks on putukate toiduks tarbimine palju säästvam tegevus, kui hankida toiduks teist päritolu liha.

Videost selgub, et juba täna sööb maailmas hinnanguliselt kaks miljardit inimest putukaid. Näiteks Mehhikos süüakse tšillis röstitud rohutirtsusid, tailased armastavad frititud kilke friikartulitega, Ghanas süüakse termiite.

Kõigest väike kogus rohutirtse on palju tervislikum kui suur tükk liha, sest väike kogus sisaldab suure tüki liha kohta sama palju valke, kuid peaaegu üldse mitte rasva. Teiseks, putukate kasvatamine on väga odav, võib-olla et peaaegu üldse mitte väljaminekuid nõudev. Lisaks toodavad putukad palju vähem jääkaineid ning nende kasvatamine nõuab vähem maad. Seega on tegu ka loodustsäästva viisiga, kuidas toitu kasvatada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles