Veretest, mis tunneb ära depressiooni

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vereanalüüsi võtmine.
Vereanalüüsi võtmine. Foto: Raigo Pajula

Teadlased on arendanud välja veretesti, millega saab diagnoosida depressiooni.

Northwesterni ülikooli teadlased on jõudnud oma teadustööga depressiooni diagnoosiva veretesti prooviversioonini, vahendab Fox News.

Testimiseks mõeldud vereanalüüsi esimesed tulemused avaldati ajakirjas Translational Psychiatry.

Teadlased kõrvutasid 32 depressiooniga diagnoositud patsienti ning sama palju neid, keda depressioon ei vaeva. Uut vereproovi kasutades võeti kõigilt analüüsid, mida analüüsiti üheksa depressiooni biomarkeri suhtes.

Teadlased mitte ainult ei teinud kindlaks, kellel on depressioon ja kellel mitte, vaid kindlaks tehti ka see, kuidas on biomarkerid muutunud viimase 18 nädala jooksul kestnud kognitiivsete võimete teraapia jooksul.

Depressiooni polegi nii keeruline diagnoosida, usuvad eksperdid. Tegemist on siiski esimese vereprooviga, mis suudab vaimse häire tuvastada. Seega on esimest korda meditsiinis võimalik vaimset haigust mõõta ning näha, kuidas selle ravimine tulemusi annab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles