Ületunnitöö võib lõppeda diabeediga

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ületunnid võivad röövida ka uneaega.
Ületunnid võivad röövida ka uneaega. Foto: Panther Media / Scanpix

Pikad tööpäevad ja ületunnid võivad tuua küll suurema palga, kuid teadlased on leidnud seose liiga pikalt töötamise ja diabeediriski suurenemise vahel.

Hiljutistes teadustöödes on uuritud, kas pärast ametliku tööaja lõppu töötamine mõjutab inimeste tervist ning kas uurimuse tulemused on erinevad, kui uuringus osalejatel on erinev sotsiaalmajanduslik taust, vahendab Huffington Post.

Uuringu autorid jõudsid seisukohale, et vähese sissetulekuga füüsilise töö tegijatel, kel oli pikemad vahetused, kui ametlikult ette nähtud, arenes teist tüüpi diabeet segadamini kui neil, kes töötasid 35 kuni 40 tundi nädalas.

Teist tüüpi diabeet ilmnes, kui patsient muutus insuliini vastu resistentseks. Insuliin on aga hormoon, mis reguleerib veresuhkrut ja metabolismi.

Selle uuringu autorid on seisukohal, et kui töötegemise tegurid mõjutavad tervislikku käitumist ja tekitavad stressi, viib see lõpuks diabeedi väljakujunemiseni.

Selle uuringu peamine eestvedaja oli Londoni ülikooli doktor Mika Kivimaki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles