Kollajuur võib soodustada aju paranemisprotsessi

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Karrisegus kasutatav kollajuur ehk kurkum võib soodustada aju võimet pärast kahjustusi või haigusi ise paraneda.

Ajakirjas Stem Cell Research and Therapy avaldatud Saksa uuringus leiti, et kollajuures sisalduv ühend (aromatic-turmerone) võib kiirendada aju iseeneslikke paranemisprotsesse soodustavate närvirakkude kasvu, kirjutab BBC.

Teadlaste sõnul võib nende rottidega tehtud uuring viia tulevikus ravimite väljatöötamiseni ajurabanduse ja Alzheimeri tõve vastu.

Julichi neuroteaduste ja meditsiini instituudi teadlased uurisid kollajuures leiduva ühendi toimet. Nad süstisid seda rottidele ja skaneerisid seejärel nende aju. Nii selgus, et teatud ajuosad, mis seotud närvirakkude kasvuga, muutusid süstitud ühendi toimel aktiivseks.

Uuringu teises osas kasutasid teadlased näriliste neuraalseid tüvirakke, kastes neid sama ühendi erineva kontsentratsiooniga lahustesse. 

Neil tüvirakkudel on võime muutuda mis tahes tüüpi ajurakkudeks ja teadlaste hinnangul võib neil olla oma osa paranemisprotsessis pärast kahjustust või haigust. 

Uuringus leiti, et mida kõrgem kõnealuse ühendi sisaldus, seda suurem neuraalsete tüvirakkude kasv. Samuti selgus, et lahuses olnud rakud kippusid muutuma teatud tüüpi ajurakkudeks kiiremini. 

Üks uuringu autoritest Maria Adele Rueger märkis, et see on väga huvitav, et tüvirakkude efektiivsust võib olla võimalik parandada selle kurkumis leiduva ühendi abil ning seeläbi soodustada ka aju iseeneslikke paranemisprotsesse. Nüüd mõtlevad teadlased, kas inimkatsed selle ühendi toime kontrollimiseks oleks teostatavad. 

Dr. Laura Phipps Suurbritannia Alzheimeri uuringute ühingust ütles, et veel ei ole teada, kas antud uuringu tulemusi saab laiendada ka inimestele või kas uute ajurakkude loomise soodustamise läbi saaks aidata Alzheimeri haigeid. 

Varasemad uuringud on näidanud teise kollajuures sisalduva ühendi kurkumiini võimet alandada põletikku ja võidelda vähiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles