D-vitamiini tarbimine aitab parandada naha seisundit

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainevahetuse puudujääkidest võib nahk muutuda kuivaks, tekkida lääbed või ekseemid.
Ainevahetuse puudujääkidest võib nahk muutuda kuivaks, tekkida lääbed või ekseemid. Foto: Panther Media/Scanpix

Uuringu tulemustest selgus, et D-vitamiini tarbimine on aidanud oluliselt vähendada talvel tugevamini avalduva nahahaiguse, kuiva ja sügeleva ekseemi, atoopilise dermatiidi sümptomeid.

Uuringus osales enam kui sada kooliõpilast, vahendab newsmaxhealth.com. Tööst selgus, et igapäevane annus D-vitamiini leevendas haiguse sümptomeid.

Talvel muutub naha olukord halvemaks kui teistel aastaaegadel. «Kuigi me ei tea täpselt, kui paljudel atoopilist dermatiiti põdevatel patsientidel muutuvad sümptomid talvel hullemaks, on see probleem siiski üldlevinud,» ütles uuringut juhtinud doktor Carlos Camargo ajakirjas Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Uuringus jälgiti 107 last, kes olid vanuses 2 kuni 17 aastat ning põdesid atoopilist dermatiiti ning kellel oli täheldatud selle haiguse sümptomite ägenemist külmade talveilmade ajal. Patsiendid jagati kahte gruppi, ühele anti sobiv päevane kogus D-vitamiini ning teistele platseebot.

Pärast kuu aega D-vitamiini võtmist leevenesid sümptomid märgatavalt ligi 30 protsendil lastel, samal ajal kui platseebot saanud laste sümptomid leevenesid peaaegu poole vähem ehk 16 protsendi võrra.  

Atoopiline dermatiit on krooniline, sügelev ja põletikuline nahahaigus. Tegu on dermatiitide kõige sagedasema vormiga. Maailmas põeb atoopilist dermatiiti kuni 20 protsenti elanikkonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles