Kuidas mõjutab keemiaravi rasedust?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keemiaravi tagajärjel võib kaotada juuksed.
Keemiaravi tagajärjel võib kaotada juuksed. Foto: Panther Media/Scanpix

Uuringutest selgub, et pärast raseduse esimesest trimestrit saadud keemiaravi või kiirgus ei tõsta lapse terviseriske.

Kahe väiksema uuringu põhjal selgus, et lastel, kelle emad peavad vähkkasvaja tõttu läbima raseduse ajal keemiaravi või saama kiiritust, ei olnud kõrgemat riski vaimse alaarengu või südameprobleemide arenguks, vahendab WebMD.

Ühes uurimuses osales 38 last, kelle keskmine vanus oli kaks aastat. Laste emad olid saanud raseduse ajal keemiaravi ning lapsi uurides selgus, et nende vaimne areng vastas normidele ning ka nende süda töötas korrapäraselt.

«Kui keemiaravi tehakse pärast raseduse esimest trimestrit, ei teki lastel selle toimingu tõttu tervisehäireid,» ütles doktor Frederic Amant väljaandes European Society for Medical Oncology.

«Hirm keemiaravi tagajärgede ees ei tohiks olla põhjus raseduse katkestamiseks, vähiravist loobumiseks või enneaegseks sünnitamiseks,» lisas ta.

Teises uuringus jälgisid Amant ja tema kollegid 16 last ja kümmet täiskasvanut. Kuigi emad said raseduse ajal kiirgust, olid uuringus osalejatel tervisenäitajad normis. Korras oli nii tervis üldiselt kui ka vaimse tervise näitajad ja käitumine. Selle uuringu tulemused esitati sel nädal ning need jõuavad lähiajal ka meditsiinilistesse ajakirjadesse.

«Need avastused peaksid aitama arstidel ja vähki põdevatel rasedatel naistel keerulises situatsioonis õigemaid otsuseid langetada,» ütles Amant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles